A kopjafák megmaradásunk felkiáltójelei

Kopjafák Balassagyarmat és Kercaszomor honmentő polgárai tiszteletére Törökbálinton

 

1996-ban a millenniumi évfordulóra emlékparkot hozott létre az Erdélyi Magyarok Törökbálinti Egyesülete, a helyi Polgári Körök és a település Önkormányzata Törökbálint központjában, amely az elmúlt években honfoglalási emlékoszloppal, Pongrácz Gergely, a legendás 1956-os forradalmár és vitéz Sebő Ödön, a Kárpátokat katonáival, az orosz túlerővel szemben védő katonatiszt emlékére állított kopjafákkal gazdagodott.

A törökbálinti Hősök Parkjában 2015. augusztus 21-én lélekemelő ünnepség keretében Balassagyarmat, a Civitas Fortissima és Kercaszomor, a Communitas Fortissima egykori honmentő polgárainak tiszteletére faragott kopjafák ünnepélyes felavatására került sor, továbbá megemlékeztek Székelyudvarhely és Törökbálint testvérkapcsolatának 15. évfordulójáról is.

Elek Sándor, Törökbálint polgármesterének köszöntője után Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke - volt székelyudvarhelyi polgármester, Törökbálint díszpolgára - beszédében plasztikusan utalt a kopjafák és a magyar lélek közötti kapcsolódásra, hiszen nagyon kevesen értenek a kopjafák nyelvén és még kevesebben értenek kifaragásukhoz. Valahogy úgy van ez, mint a magyar lélekkel, kevesen értenek a magyarok nyelvén és még kevesebben értenek meg bennünket.

Szász Jenő

Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere ünnepi beszédében kiemelte, hogy az 1919. januári cseh kiverés a helyi összefogás diadala volt. A vészterhes napokban a vármegyei főjegyző és a szociáldemokrata mozdonyvezető jelképes kézfogása azt mutatta, hogy az ellentétes politikai felfogás és látásmód ellenére túlléptek a megosztottságon, összefogtak, amikor a legszentebb értéket, a nemzeti létet veszélyeztetve látták. Az egykori honmentők emlékét a város kiemelten őrzi, ez identitásának fontos részét képezi - mondta a polgármester.

Medvácz Lajos

Kapornaky Sándor Kercaszomor polgármestere a hűség és bátorság elismerését látta a kopjafaállításban. Felidézte, hogy a bátor helyi polgárok és katonák 1920. augusztusban - tehát a trianoni békediktátum után - fegyverrel űzték ki a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság csapatait az akkori Szomorócról. Bár rövidesen a felkelőket visszaszorították, de az antant Határmegállapító Bizottság döntése alapján 1922-ben a település mégis visszatérhetett Magyarországhoz.

Kapornaky Sándor

Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes szerint, a ma emberének feladata hitet és erőt meríteni a múlt dicső példáiból, de egyben kötelességünk is a történelmi tanulságok levonása. Ezek egyikének nevezte azt, ha belül egységesek és nemzethűek vagyunk, akkor a külső ellenség nem tud tönkretenni bennünket, ez pedig máig ható tanulság. Szent István történelmi szerepét, államalapítónk fő művét, a szuverén Magyarország megteremtésében látta, amely a ma emberének is azt üzeni, a nemzeti szuverenitásból nem szabad engedni, ez teszi lehetővé megmaradásunkat.

Dr. Semjén Zsolt

Az ünnepi beszédek között az Érdi Bukovinai Székely Asszonykórus és Fábik István énekét hallhatták, illetve Máté Móricz és csapata táncát láthatták a résztvevők, akik között Székelyudvarhely, Székelyderzs, Székelydobó és Gyimesbükk testvéri delegációi is jelen voltak.

Az ünnepség zárásaként ünnepélyesen leleplezték a két település, Balassagyarmat és Kercaszomor tiszteletére állított kopjafákat, majd a Szózat és a Székely Himnusz eléneklésével zárult az esemény.

             

Dr. Semjén Zsolt Balassagyarmat kopjafájánál              Demus László, Medvácz Lajos, Pulay László

 

2015. augusztus

Összeállította és fotók: Nagy László