Kommunizmus áldozatainak emléknapja –

Hadady Rudolf, Hargitay Lajos, a temetetlen nógrádi forradalmárok

 

(2020.) február 25.

 

 

Az 1956-os forradalmat követő megtorlás Nógrádot aránytalanul keményen sújtotta, ezt a forradalmi cselekmények állítólagos súlyossága, de még a köztudottan létező politikai elvárások sem „indokolhatták” volna.

 

A megyében a forradalmárok tettei következtében sem haláleset, sem súlyos sebesüléssel járó cselekmény nem történt. Bár jó néhány pofon elcsattant, jócskán voltak olyan helyzetek, amikor a karhatalmistákat, pártfunkcionáriusokat fenyegették, mozgásukat akadályozták, de ezek száma és mértéke is elenyésző volt. Nem volt ilyen visszafogott az ellencsapás, 1956. november 4-ét követően 319 személy ellen folytattak büntetőeljárást a megyében, 80-90 nógrádit fogtak perbe országosan. Végül 245 személy kapott 425 évnyi börtönt. Ezeknél jóval magasabb volt a letartóztatottak száma – 900 fő – és ezer fölött voltak azok, akiket szoros megfigyelés alatt tartottak, gyakorlatilag a rendszerváltozás időszakáig.

 

A nógrádi 56-os történések közül három olyan esemény emelhető ki, amely országos ismertségre tett szert, Mindszenty bíboros kiszabadítása a karhatalmisták alsópetényi fogságából (amelyet végül Pálinkás-Pallavicini Antal őrnagy elleni halálos ítélet követett), az 1956. december 8-ai salgótarjáni sortűz, és Hadady-Hargitay salgótarjáni forradalmárok elleni politikai gyilkosság.

 

           

                                     Hadady Rudolf                                                        Hargitay Lajos

 

A dokumentumok hiánya (és/vagy szándékos visszatartása), a szemtanuk jobbára érthető hallgatása, ráadásul az időtávolság, az emberi elmúlás miatt is egyre kevesebb a remény a teljes tisztánlátásra. A megyei, országos párt,- és erőszakszervezetek „összetartása”, a félelem légkörének tökéletes szétterítése a felbujtók, az elkövetők, az igazságszolgáltatás érintettjei számára gyakorlatilag büntetlenségi eredményt hozott, de a megye lelkét évtizedekre megroppantotta. A legnagyobb vesztes ebben Salgótarján lett, de szinte valamennyi települést a félelem légköre ülte meg, ennek negatív hatásai a jelenben is érezhetők.

 

*

 

A mai napig titok fedi annak a két acélgyári forradalmárnak a végső nyughelyét, akiket 1956. december 13-án holtan találtak a Hugyag melletti Ipoly-parton.

De nem „csak” ez képezi a titkot, hanem a haláluk előtti pontos történések, a gyilkosság körülményei is, ráadásul hivatalosan, sem a felbujtók-parancskiadók, sem maguk a tettesek nem kerültek nevesítésre.

 

Hadady Rudolf[1], az Acélárugyár dolgozója a forradalom alatt vezetője volt a nemzetőri feladatokat ellátó fegyveres csoportnak, hasonlóan Hargitay Lajoshoz[2], a szintén az Acélárugyárban dolgozó üzemmérnökhöz.

Az általuk vezetett csoport tagjai november 13-án részt vettek a megyei tanács épületének visszafoglalásában, másnap pedig megkísérelték a Karancslapujtőn tartózkodó karhatalmisták lefegyverzését is. Az utóbbi, személyes konfliktusokat is hordozó akció jelentősen hozzájárulhatott sorsuk beteljesedéséhez, ahogyan azt Hargitay Lajos özvegye érzékeltette Pekár István könyvében[3], de még ez sem indokolhatta volna a bestiális kínzásokat és a gyilkosságokat.

 

Letartóztatásuk december 12-én történt, indoka fegyverrejtegetés és izgatás volt.

A két vezető megkínzása már a salgótarjáni Rendőrkapitányság fogdájában elkezdődött, egykori fogvatartottak visszaemlékezése szerint egész nap tartott módszeres verésük. Ebben élen járt Házi Sándor[4] vezérőrnagy, akit a fegyveres karhatalom megszervezésére a fővárosból vezényeltek a megyeszékhelyre.

Az éjszakai órákban a karhatalmista Darázs István utasítására a hugyagi Horváth Károly, – a falu párttitkára – két-három, szintén hugyagi karhatalmista társaságában elszállították a megkínzott foglyokat. Dokumentum nélküli források két végcélt, a Budapesti Központi Bíróságot és a balassagyarmati börtönt említettek. Valójában Hugyagig jutottak el, ahol a foglyaikat Horváth házának pincéjébe zárták ill. ott folytatták a vallatást, verést, a későbbi boncolási jegyzőkönyvek csak hosszasan sorolhatták azokat a súlyos sérüléseket, amelyeket a két forradalmár elszenvedett.

A december 13-i történésekről először a hivatalos kommüniké idézhető:

 

[December 13-án] 7 óra 30 perckor Hugyag község határában az Ipoly parton két ismeretlen hullát találtak. A hullák kilétének megállapítása jelenleg ismeretlen [sic!], mert semmiféle papírt vagy okmányt náluk találni nem lehetett, mert a tettes a helyszínen, a hulláknál az összes okmányt elégette. A két hullát az Ipolyba vonszolta be, akik a bokorban felakadtak. A tettesek megállapítása folyamatban van.

 

De mi történt az Ipoly-parton? A hivatalos verzió szerint két bűnöző állította meg a karhatalmisták éppen arra járó autóját, majd az „útonállók” az intézkedés elől szökni akartak és ezért történt a fegyverhasználat.

 

A valóságban a magatehetetlen foglyokat a hugyagi karhatalmisták a folyópartra szállították és ott több lövéssel meggyilkolták őket.

 

Részletek a boncolási jegyzőkönyvekből:

[Hargitay] …halálát a mellkas bal oldalán ért két lövési sérülés okozta, az egyik lövés a mellkason haladt keresztül, a tüdőket érintve, a másik lejjebb a lépen, a bal vesén, a főéren és a májon hatolt keresztül, és mindkét lövedék a mellkas jobb oldalán hagyta el a testet. Az arc jobb oldalára irányzott és a koponyán áthatoló 4 lövés halál után jött létre. A bal felkarra leadott két lövés ugyancsak a halál után keletkezett. A bal felkarcsontot darabosan törte, környékében vérzés nincs.

 

[Hadady] …halálát többszörös lövési sérülések okozták. A lövési sérülések a hasat, a mellkast és a fejet érték. A kimeneti- bemeneti nyílásokat, valamint a lőcsatornákat figyelembe véve, a lövések részben előröl, részben hátulról, illetve jobboldalról érték.

A lövési sérülések egy része a holttestet hanyattfekvő helyzetben érhette. A halált az agyállomány roncsolódása, a szívet ért lövés, a jobbvesét szétroncsoló lövés, illetve a májat roncsoló lövés okozta.

 

Tehát szökésről szó sem lehetett, sőt számos lövés a halál után érte a foglyokat.

A holttesteket állítólagosan a folyóparton hagyták a tettesek, majd visszamentek a megyeszékhelyre, ahol Darázs Istvánnak jelentették a történteket. Azonban ekkorra már a határőrség révén a fővárosi hatóságok is értesültek a halálesetekről.

 

*

 

December 15-én a balassagyarmati kórházba beszállított két ismeretlen holttest boncolására kerül sor. A boncoló orvosok Dr. Korill Ferenc és Dr. László Mária voltak, utóbbi szerint[5] két-három személy kérte a halottak boncolását, akik személyazonosságukat nem kívánták igazolni. Arra a kérdésre, ki kéri a halottvizsgálatot, azt felelték, írják be, hogy az ügyészség rendelte el.  Emlékei szerint nem falusi, munkában megfáradt emberek voltak a megjelentek, viszont viselkedésükből arra következtetett, „igen sajnálják az áldozatokat.”

Érthető okokból a kísérők további faggatása nem csak értelmetlen, de veszélyes is volt, ne felejtsük el, napokkal vagyunk a salgótarjáni sortűz után.

 

A boncolás rendkívül pontosan és részletesen megtörtént, rögzítve a számtalan külsérelmi nyomot, a gyilkos lövések helyeit.

Így megtudhattuk, hogy Hadady Rudolf esetében a nyakcsigolyák, háti csigolyák, állkapocs, végtagok, hasi terület, a koponya jobboldalán a sziklacsont, a sziklacsont pikkelye darabosan törött. A keményburok a koponyaalapon jobboldalt szakadozott. A jobboldali halánték lebeny alsó felszíne és a kisagy jobb lebenyének alsó felszíne roncsolt, …vékonybélen 20 filléresnyi folytonosság megszakítás. A vakbélen, két egymással szemközti falon, 2 Ft-nyi folytonossági megszakítás… gyakorlatilag a testen nem maradt olyan felület, amelyet ne ért volna maradandó sérülés, de Hargitay Lajos sebesülései is hasonlóan súlyosak voltak.

 

Valójában ez a boncolási jegyzőkönyv egyfajta vádirat lehetett volna, de ennek rögzített szövegét, „másodpéldányát” Dr. László Mária a rendszerváltozás után hozhatta csak nyilvánosságra, hiszen korábban aligha kerülhetett az napvilágra.

Már maga az irat megőrzése is bátorságra vallott, nem hiába említette ezt meg Csach Gábor polgármester, amikor 2020. január 29-én a Civitas Fortissima ünnepi testületi ülésén a Balassagyarmatért Emlékérmet átadta Dr. Baranyi Károlyné Dr. László Mária patológusnak.

 

Joggal merül fel, kik lehettek a boncolást kérők?

 

Vélelmezhető, a halottvizsgálatok ügyében a megyei ügyészség munkatársai, megbízottai járhattak el, hiszen a gyilkosság „nyilvánosságra” került, így eltussolni, a halottakat eltüntetni nem lehetett. Ezt igazolja a Legfőbb Ügyész 1956. december 22-i napitájékoztatója, e szerint utasította a Nógrád megyei ügyészt, hogy az „esetet” vizsgálja ki és kellő adatok birtokában emeljen vádat. A boncolással kapcsolatos ügyészségi eljárást erősíti még, hogy Dr. Diósi Imre megyei ügyész 360 Ft összegű költségjegyzéket küldött meg Budapestre a két halott boncolásáról, az „iratokhoz való csatolás végett.” A talányokat olyan mellékkörülmény is fokozza, hogy az ügyészség vagy a karhatalmisták vették-e át a halottakat Hugyagnál, ki-kit informált stb.

 

Eddig a gyilkosság részleteiről szóltunk, pedig az ügy fő megoldatlan szála, hová és kik temették el a két forradalmárt?

 

Szabó Endre: Határtalanul c. könyvének egyik írása szerint a halottakat december 16-án reggel a balassagyarmati temető ravatalozójába fektették, tehát a hatóságok igazolni kívánták, a temetésre rövidesen sor kerül. Továbbra is talány azonban, hogy az elhantolás megtörtént-e illetve ha igen, egy idő után nem kerültek-e a testek kiemelésre, elszállításra. Vélt vagy valós szemtanuk az elhantolt nemzetőrök sírjának pontos helyét a kutatások idején megnevezték, ezek alapján kerültek sorra a rendszerváltozás utáni exhumálások a gyarmati ún. kistemetőben, Dr. Susa Éva igazságügyi antropológus irányításával. Bebizonyosodott azonban sokak feltételezése, a Hadady-Hargitay fejfával jelölt sír aligha az elhunytak nyughelye, megtévesztésül tehették oda 1956-ban, ezt őrizte meg többek emlékezete, ahogyan más, pontos „helymeghatározók” is tévedtek.

A gyarmati temetőben a feltárások BM engedéllyel az utóbbi pár évben újra folytatódtak, 130 sírt tártak fel eredmény nélkül, ott, ahol tömegsírokban helyeztek el egykoron halottakat.

 

Így máig tisztázatlan, hová temették el a két nemzetőrt? Átmeneti ideig Balassagyarmaton, majd kihantolták és netán a fővárosba vitték őket? Elhamvaszthatták őket a 60-as években, hiszen egy BM irat szerint ruháikat is akkor semmisítették meg, vagy tömegsírba helyezték őket? Miért és hol őrizték ezeket a ruhákat? A gyarmati temetőben a ravatalozás, sírmegjelölés eleve a konspiráció része volt?

 

*

 

A gyilkosok az ügyészség előtt gyakorlatilag ismertek voltak, Hugyag népe előtt is idővel szinte minden köztudottá vált, bármennyire is igyekeztek titkolózni a tettesek. Vádemelésre természetesen nem került sor. Érthető, hiszen az ügyben a döntő szót Münnich et. mondhatta ki, az egyik karhatalmista visszaemlékezése szerint [Münnich] megmondta, hogy sajnos az ellenforradalomban ártatlanok is halnak meg, ezek pedig nem voltak ártatlanok. Ilyen kilengések előfordulnak egy idegfeszült egységben.

 

Szabó Endre újságíró annak idején igyekezett minél többet megtudni a bűnügyről. Könyvében[6] – igaz, mende-mondák kategóriájába sorolva – vezetéknevük kezdőbetűjével, pontos keresztnevekkel, így jobbára beazonosítható módon utal rá, a balassagyarmati temetőben kik fordultak meg, mint „intézkedő” hivatalos személyek a „temetés” idején. Feladatuk az elhantolás ellenőrzése, vagy erődemonstráció, félelemkeltés volt? Kérdés, ki ellen és miért? Netán az ügyészség vagy a lakosság ellen? Kérdés persze, egyáltalán ott lehettek-e az alábbi személyek, kitől eredt Szabó információja minderről, hiszen aligha a temetőjárók azonosíthatták be a számukra jobbára ismeretleneket. Vagy Szabó Endre arra kívánt utalni, kik lehettek a felbujtók, parancskiadók, és ebben – a korszak salgótarjáni történéseit ismerve – aligha tévedett.

 

Hiszen a könyvében szereplő nevek többségével azonos az a „díszes” társaság, akik az 1956. november-decemberi napokban a megtorlást előkészítették, parancsadóként vagy éppen vallatóként eljártak, a salgótarjáni sortüzet „inspirálták”, a tetteseket politikailag mindvégig mentették.

 

Tehát Salgótarjánból J. (Jakab) Sándor[7] párttitkár, H. (Házi) Sándor vezérőrnagy, D. (Devcsics) Miklós[8] katonatiszt, „Darázs nevű ember” (Darázs István[9]) nevesíthető, továbbá Balassagyarmatról a karhatalmista G. (Garamvölgyi) Mihály.

Őket nevezi meg Szabó, de valójában a négy salgótarjáni volt az események mozgatója, a döntéshozók, természetesen az országos felső pártvezetés hallgatólagos jóváhagyásának birtokában.

 

*

 

A két nemzetőr hamvai fellelésének ügyét Schiffer Pál filmrendező által készített Engesztelő 1956-1989 c. film indította meg, amely országosan is ismertté tette a történéseket.

A 168óra c. hetilapban 1989. szeptemberében megjelent interjúban a rendező utal Nógrád megye főügyész-helyettesére, aki 1982-ben, ebben a beosztásában „veszedelmes bűnözőknek” titulálta a két nemzetőrt. (a két család a rendszerváltozás előtt is próbálkozott a hatóságoknál eljárni, Hargitayné érdeklődésére akkor reagált a fentiek szerint az ügyészségi vezető). Dr. Csonka Tibor[10], hiszen róla van szó, 1956-ban főügyész-helyettes volt, 1974-ben lett megyei főügyész és a rendszerváltozás után is betöltötte ezt a funkciót, így hasonlóan másokhoz, tőle sem lehetett remélni érdemi vizsgálatot.

De 2003-ig élt még Házi Sándor, Ladvánszky Károly[11], Devcsics Miklós, mindegyikük erős kapcsolati hálóval rendelkezett, ahogyan még számos prominens megyei vagy megye-közeli politikus, közszereplő a korszakból.

 

A Hugyagon történt politikai gyilkosság bármennyire is kegyetlen és egyben titokzatos is volt, de számtalan 1956-os tragikus történés óhatatlanul is feledésre ítélte.

Úgy tűnik, ez eleve jó lehetőséget biztosított, nevezzük úgy egyszerűen, a „politikának”, hogy ennek az ügynek a tettesei, megbízói nevei se kerüljenek nyilvánosságra, nem állt szinte senki érdekében, szándékában érdemi vizsgálat.

 

A tettesek „kis halak” voltak, a nagyobbak pedig…

 

Mint tudjuk, egyik kört sem érte bántódás. Sokan gondolják úgy, ez volt az ára a vértelen rendszerváltozásnak.

De ha így is van, ez nem lehetett volna indoka, hogy a hugyagi politikai gyilkosság halottainak tetemei a mai napig ne kerüljenek elő és ne lehessen kideríteni, mi lett a sorsuk haláluk után.

Egyfajta vádalkuként bizonyára lett volna vagy kellett volna, hogy mód nyíljon erre, de erre a családnak, és a különböző szervezeteknek erejük, befolyásuk nem volt, és a megye szégyenére hathatós támogatást sem kaptak ehhez. A rendszerváltozás utáni kormányok hozzáállását pedig ismerjük a mindenkori számonkérések terén.

 

 

*

 

Hadady Rudolf, Hargitay Lajos emlékezete

 

A rendszerváltozás után a megyei önkormányzat első közgyűlése 1991. november 25-én Nógrád megye díszpolgára címet adományozta posztumusz, Hadady Rudolf és Hargitay Lajos nemzetőrparancsnokoknak. A kitüntetést a hozzátartozók (özvegy és gyermek) részére Göncz Árpád köztársasági elnök adta át.

A megyei közgyűlés 42 tagjából az elismeréssel 40-en értettek egyet. Ketten tartózkodtak.[12]

 

Hugyag biztosan eltekintett volna attól, hogy a falu neve ezzel a dicstelen eseménnyel összekapcsolódjon, napjainkra azonban igyekszik minél többet tenni, hogy az elődök bűneinek emléke kevéssé sújtsák a polgárokat.

 

2006-ban, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára emlékkiállítást rendeztek be Hugyagon annak a háznak a pincéjében, ahol a foglyokat megkínozták. Az épület falára a 600 éves Sárkány Lovagrend helyezett el emléktáblát.

 

2016-ban a település önkormányzata márványtáblából és lyukas nemzeti színű zászlóból formált jelképes emléksírt állított az addigi, szimbolikus gondolatú, közös tőből elágazó kettős fejfa helyére.

 

A Nógrád Megyei Önkormányzat is gondoskodott a nemzetőrök emlékezetéről, 2016. december 14-i közgyűlésen arról döntöttek, hogy a közgyűlési dísztermet Hadady-Hargitay teremnek nevezik el.

 

 

Képtalálatok a következőre: hugyag hadady

Korábbi emlékoszlop

fotó: nynapok.blogspot.com

 

 

 

2020. február

 

Összeállította: Nagy László

 

 



[1] Hadady Rudolf (1923 Kolozsvár-1956) Iskolai végzettsége érettségi. 1948-tól dolgozott az Acélárugyárban. 1956-ban a szerkesztési osztály munkatársa volt.

[2] Hargitai Lajos (1928 Baja-1956) mérnök, a salgótarjáni Acélárugyárban 1950-től dolgozott, mint üzemmérnök.

[3] Pekár István: Nem akartunk híresek lenni. Balassagyarmat, 2017. 43.o.

[4] Házi Sándor (1911-2003)  1956. novembertől kormánymegbízott Salgótarjánban. 1956. december 8-án az általa és Ladvánszky Károly rendőr őrnagy irányított akcióban adták le a karhatalmisták (és a bekapcsolódó szovjet erők) az elfogott munkástanácstagok kiszabadításáért tüntető tömegre a salgótarjáni sortüzet.  1957-ben honvéddé fokozták le, majd vállalatigazgató lett.

[5] Dr. László Mária szóbeli közlése

[6] Szabó Endre: Határtalanul. Balassagyarmat, é.n. 29.o.

[7] Jakab Sándor (1926-?) MSZMP Nógrád megyei első titkár (1956-66)

[8] Devcsics Miklós (1933-?) 1956-ban hadnagy, politikai tiszt, MSZMP funkcionárius, megyei tanács elnöke, országgyűlési képviselő

[9] Darázs István (1921-?) karhatalmista, munkásőr, BV parancsnok

[10] Dr. Csonka Tibor (1929-2014) Nógrád megyei főügyész-helyettes, 1974-től főügyész

[11] Ladvánszky Károly (1928-2014) rendőr altábornagy, 1977-1989 országos rendőrfőkapitány

 

[12] Beszélő, 1991. december 7.