A Komjáthy Társaság hírei

 

2012. november 30.

 

Megtartotta a hagyományos András napi zsíros kenyeres, hagymás, boros találkozóját az 1979 október 11-én alakult Komjáthy Jenő Irodalmi és Művészeti Társaság, amely a nevét a felejthetetlen Csikász Pistának köszönhette.

 

A megjelenteket Szabó Endre tájékoztatta az utóbbi pár év eseményeiről, amely során a Társaságot évtizedeken át lelkiismeretesen "pátyolgató" Oroszlánné Mészáros Ágnes nyugállományba került és utódja Pálinkás Katalin még felelős kiadója lehetett a harminc éves jubileum alkalmából is megjelent kiadványuknak, a Röpke Íveknek. Nagy veszteség érte a Társaságot a kiadványuk szerkesztését sok éven át felvállaló Ádám Tamás kiválásával és az utóbbi években szinte gazda nélkül maradt a "csapat". Az élni akarást azért bizonyítja, hogy a jövő évre tervezett Röpke Ívek megjelenéséhez már kellő anyag jött össze és még várhatóak továbbiak is.

 

Új tagként többek között dr. Zonda Tamás jelentkezett, aki két versét küldte be, de várják a Felvidékiek, köztük Csáky Károly és Hrubik Béla írásait is. Eddig tizenöt prózaíró huszonhárom írása és tizennégy költő ötven verse, valamint három képzőművész huszonnégy anyaga vár a szerkesztőre. A társaság rangidős tagja, a kilencven évéhez közeledő Réti Zoltán festőművész tizennégy rajzot küldött be. A jó hangulatú találkozón az anekdotázó 74 éves Annus Antal elmondta, hogy három könyve megjelentetése után már szinte meg van a negyedik kötete anyaga is.

 

Az egykori Irodalmi Színpados Tresó Gábor felolvasta legújabb verseit, amelyekben a jó barátokra, köztük a már mennyekben író Görög Imrére is emlékezik. Szőke Zsuzsa újságíró alapító tagként emlékezett a kezdetekre és kiemelte, hogy a Komjáthy Jenő Irodalmi és Művészeti Társaság tevékenységével Balassagyarmat jó hírét is szolgálja és a Röpke Ívekben megjelent munkák értékállóak. Megegyeztek abban, hogy a város támogatását is remélhető kiadványukban szerepeljenek a már elment alkotók is, jelezve a folyamatosságot.

 

 

Közzétette: Szendre