SZÜRREÁLIS SZOCREÁLIS

 

JÁNOSSY FERENC EMLÉKKIÁLLÍTÁS

 

 

A Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumában 2017. szeptember 13-án, a művész születésnapján nyílt meg Jánossy Ferenc (Firinc) festőművész alkotói világát bemutató kiállítássorozat második tárlata, mely a művész halálának évfordulójáig, 2018. február 26-ig lesz látogatható. A kiállítást Csach Gábor és Petró György rendezte.

 

Lengyel Ágnes múzeumigazgató köszöntötte a művész leányát és a kiállítás megnyitóján megjelent vendégeket. Telek Zoltán tangóharmonikán előadott korabeli zeneszámai színesítették a megnyitó műsorát.

 

Csach Gábor művészettörténész nyitotta meg a tárlatot, melyen Jánossy korai munkái láthatók. Az alkotásokat mintegy keretbe foglalja Révai Józseftől, a kor fő ideológusától vett idézet.

 

 

 

Csach Gábor, Lengyel Ágnes, Telek Zoltán

 

 

 

- "A jó kommunista minden erejével a termelés eredményességét és a dolgozó Nép felzárkóztatását segíti a Magyar Dolgozók Pártja mögé!" - "Elvtársak! Néhány évvel ezelőtt, még 1948 körül, művészeti életünk tele volt mindenféle burzsoá szeméttel. Burjánzott a formalizmus, a nyugati dekadens művészet utánzása. A szocialista realizmus hívei, a felszabadult dolgozó nép, a munkásosztály művészetének képviselői kisebbségben, vagy defenzívában voltak." -

Révai József «1951. február 26.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jánossy Ferenc festőművész (Budapest, 1926. szeptember 13. - Balassagyarmat, 1983. február 26.) 1950-ben végzett a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Szőnyi István, Kmetty János és Fónyi Géza voltak a tanárai. 1956/1963 között Olaszországban és Svájcban élt és alkotott. Húsz évig Balassagyarmat volt lakhelye. A balassagyarmati temetőben van végső nyughelye. Munkásságáról 2004-ben jelent meg album. 1990-ben posztumusz Horváth Endre-díjat kapott. A Városi Képtár 2012-től Jánossy Képtár néven szerepel. Egy 2013-as kiállításáról láthatók képek itt.

 

 

Jánossy Ferenc (Pénzes Géza alkotása)

 

Jánossy Képtár

 

Jánossy-síremlék

 

 

Nagy Angela

2017. szeptember 16.