Ipoly folyó takarítása a hulladéktól a határ mindkét oldalán

 

Ipoly tisztítás a Magosfa szervezésében

fotó: wwf.hu

A „Nagy Ipoly-takarításra” 2021. augusztus 13-15 között a határ mindkét oldalán és stílusosan az Ipoly névnaphoz kapcsolódóan kerül sor.

Két civil szervezet, a Pro Civitate Dei Egyesület és a Duna–Ipoly Sportegyesület kezdeményezte az Ipoly folyó megtisztítását önkéntesek bevonásával a felgyülemlett hulladéktól az Ipolygalsa és Szob közötti közel 175 km hosszú szakaszon.

Az esemény fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Zuzana Čaputová, a Szlovák Köztársaság államfője” – olvasható a hivatalos közleményben.

A háromnapos, evezőscsapatok, hulladékgazdálkodási és vízgazdálkodási vállalatok segítségével, a Magyar Országos Horgász Szövetség közreműködésével, a területileg illetékes megyei és települési önkormányzatok támogatásával megvalósuló kezdeményezés jó példája a napjainkban egyre fontosabbá váló, teremtett világunk megóvásáért felelősséggel cselekvő szemléletnek és egy jó ügy érdekében való közösségi cselekvésnek is, hiszen az Ipoly nem elválasztja, hanem összeköti a két partján élő embereket – hangsúlyozták a szervezők.

A program szerint 2021. augusztus 13-án és 14-én 9 órakor több kikötőben vízre száll a közel 200 önkéntes és megkezdi az Ipoly megtisztítását. Délután az önkénteseknek lehetőségük nyílik megismerkedni az Ipoly menti településeken a helyi szokásokkal.

A program zárásaként Ipolybalog településen kiértékelik a Nagy Ipoly-takarítást, majd az ipolybalogi Szent Miklós-templomban, az egykor ott őrzött Szent Korona másolatának megtekintésével, Nagyboldogasszony-napi szentmisével és hangversennyel adnak hálát az eredményes programsorozat és a jó ügy érdekében történt összefogás megvalósulásáért.

A két V4-es ország képviselői közös nyilatkozatban rögzítik, hogy hagyományteremtő szándékkal minden év Ipoly-napját követő hétvégén erőfeszítéseket tesznek a folyó megóvása érdekében, hiszen az Ipoly nem elválasztja, hanem összeköti a két partján élő.

A Nagy Ipoly-takarítás felvidéki részvevői: Bolyk, Ipolygalsa, Miksi, Rapp, Panyidaróc, Kalonda, Vilke, Tőrincs, Bussa, Csalár, Ipolykér, Ipolyvarbó, Zahora, Szlovákgyarmat, Kóvár, Nagycsalomja, Ipolykeszi, Ipolynagyfalu, Ipolyhídvég, Ipolyság, Ipolyvisk, Szete, Lontó, Ipolyszakállos, Helemba. Magyarországról: Szob, Ipolydamásd, Letkés, Tésa, Hont, Drégelypalánk, Balassagyarmat, Patak, Ipolyvece, Őrhalom, Dejtár.

 

 

2021. július 28.

Forrás: felvidek.ma