IPOLY EURORÉGIÓ SZABADEGYETEM

TANULMÁNYI NAPOK - BALASSAGYARMAT

2008. OKTÓBER 25-26.

 

Az Ipoly Eurorégió Szabadegyetem a Művelődés Hete alkalmával Balassagyarmaton a Madách Imre Városi Könyvtárban rendezte tanulmányi napjait. Az Ipoly Eurorégió és az Ipel’sky Euroregión Határon átnyúló Magyar-Szlovák Együttműködés fő célkitűzése tevékenyen részt venni az Ipoly-táj haza arculatának formálásában és a helyi értékek megismertetésében. A Szabadegyetem korábbi kurzusaihoz hasonlóan a tanulmányi napok programjai is e témákat járták körül.

Medvácz Lajos polgármester, az Ipoly Eurorégió elnöke köszöntötte a megjelenteket. Rövid előadásban ismertette a kétoldalú együttműködés aktualitásait. Cseh Marcellné kertészmérnök összefoglalta az Ipoly Szabadegyetem eddigi tevékenységét. Kiemelte, hogy az újszerű gondolkodás, milyen nagy hatással volt a hallgatókra, akik valódi közösséggé kovácsolódtak az évek során. Felidézte sok élményt, ismeretet, melyet a különféle helyszíneken szerzett a tagság. A Szabadegyetem korábban többek között konferenciát tartott Selmecbányán, Kékkőben, Ipolyságon, Zselizen, Bánkon, Salgótarjánban, Csesztvén, Visegrádon.

 

 

A térségben évek óta aktuális az Ipoly-hidak visszaépítése. Az Ipoly Szabadegyetem sajátos eszközeivel részt kíván venni ebben a munkában. Németh Péter Mikola az Ipoly Eurorégió magyarországi titkára, az Ipoly Szabadegyetem szervezője, vezetője szerint, amíg nincs meg a politikai akarat a hidak megépítésére, addig is a civil összefogás és a művészeti akciók segíthetnek a probléma felmutatásában. Mert a HÍD lehet fa- vagy fémszerkezetű, de lehet a jószándék építménye is, egy olyan emberi gesztusból, amelyben nem az egymás elleni gyűlölet, hanem sokkal inkább az egymás iránti szeretet nyilvánul meg. Mi, az Ipoly-táji hazában, ez utóbbi mellett tettünk hitet - írta az Ekszpanzió Nemzetközi Kortárs Művészeti Találkozó beszámolójában. Bemutatta a holland művészek által készített híd-maketteket is.

 

 

A FŐMTERV évek óta foglalkozik az Ipoly-hidak újjáépítésével. Fábry György munkáira alapozva Kiss Károly tartott előadást a megvalósíthatósági tanulmányokról. Ürmössy Ákos a Magyar Közút Kht. megyei igazgatója áttekintést adott a közelmúlt történéseiről.

 

 

 

Két hídnak van meg a jogerős építési engedélye mindkét oldalon és ezekre a külügyminiszterek is aláírásukat adták. A finanszírozásra a most kiírt EU-s pályázaton van esély. E két híd Rárósnál és Szécsénykovácsinál épül majd. Már restaurálják a rárósi hídnál lévő Nepomuki Szent János szobrot. A híd terve az eredetihez kissé hasonlító megoldással készült.

 

Az új rárósi híd terve és makettje

 

Holland művészek tervének makettje

 

A Szabadegyetem vendége volt Tóth Imre nyelvész, tanár, aki Palóc őseimre emlékezvén címmel tartott előadást. Ízes bernecei palóc tájszólással előadott történeteit élvezettel hallgatta a közönség. Bemutatta a 80 éves korában újra megjelent Palóc tájszótár című munkáját, mely hiányt pótló a szakirodalomban. Andor Csaba Madách kutató, a Madách Imre Társaság vezetője a több, mint hatvan kötetet számláló Madách könyvtárat mutatta be. Beszámolt az Ember tragédiája idegen nyelvű kiadásairól, a fordítási munkákról. Már latinul is olvasható Madách híres műve. Végh József a Magyar Kultúra Lovagja, író a rétsági kistérség összes falujáról kiadott füzeteket mutatta be. Ismertette a helyi irodalmi társaság munkáját és kiadványaikat.

 

 

A program a Palóc Múzeumban folytatódott, majd megemlékezés és koszorúzás volt a Civitas Fortissima, Madách Imre, Mikszáth Kálmán szobrainál. Az Ipoly-menti Zsidó Múzeumot Majdán Béla mutatta be.

Miklóssy Endre a Corvinus egyetem tanára a kistérségben végzett térségfejlesztési kutatásokról számolt be.

Majd Konczek József költői estjére került sor Ölelhető térség címmel.

Másnap egész napos kiránduláson vettek részt a Szabadegyetem hallgatói. Az Európai klasszikusaink és kortársaink retúrjegyével Irodalmi turizmus útjain az Ipoly Eurorégióban című programban Mohora, Terény, Herencsény helyszíneken kiállítás, zenei- és irodalmi műsor, valamint a helyi hagyományok bemutatója várta a résztvevőket.

 

Már lehetett jelentkezni az Ipoly Eurorégió Nyári Szabadegyetemére 2009-re.

 

 

Összeállította: Nagy Angela