Megújul az egykori Huszár-villa,

átköltözik a Civitas Fortissima Múzeum és Kiállítóhely

 

2011. januárban a városi Civitas Fortissima ünnepségek keretében nyílt meg a közönség előtt a Madách Imre Filmszínházban az 1919-es cseh kiverés dicsőséges történelmi eseményeit megörökítő Hősök terme.

Fotó: Ács Zsuzsanna

A civil kezdeményezésre és a Közép-európai Kulturális Közhasznú Alapítványon át érkezett civil támogatásokkal létrehozott kiállítóhelyen korhű tárgyak, fegyverek ill. dokumentumok, iratok mellett megismerkedhetünk a város,- és honvédő polgárok, vasutasok, katonák neveivel, fényképeivel, az események hazai és nemzetközi kapcsolódásával. A Matúz Gábor készítette A legbátrabb város című, az akkori eseményeket feldolgozó játék,- és dokumentumfilm pedig a kiállításon is megtekinthető.

Már 2011-ben is felmerült az a szándék, hogy a kiállításnak ideális helye az Ady Endre úton található, ún. Huszár-villában lenne, ahol történelmileg autentikusabb helyszínen és nagyobb területen mutatható be az anyag, immár bővítési lehetőséggel.

Az autentikusság magyarázata, hogy Huszár Aladárnak - aki családjával ebben a házban élt - vármegyei aljegyzőként, majd 1919. január végén városparancsnokként kiemelkedő szerepe volt a történelmi időkben ill. az ellenállás megszervezésében.

Sőt, hónapokon át ők nyújtottak itt menedéket a kommunista hatalomátvétel után Tormay Cecile írónőnek, aki erről részletesen megemlékezett a Bujdosó könyv c. művében. (Huszár Aladár életútjáról rövid összeállítás honlapunkon itt olvasható)

2014. áprilisban hivatalosan is bejelentették, hogy az Ipoly Erdő Zrt. tulajdonába került épület felújítása Balassagyarmat Város Önkormányzatával, a Civitas Fortissima Körrel, valamint a Közép-európai Média Intézettel közösen megindul, az átadásra 2014. augusztus végén kerülhet sor, a filmszínházból pedig átkerül a kiállítási anyag az egykori Huszár-villába.

Fotó: Balassagyarmat hivatalos facebook oldala: itt hozzák létre a Civitas Fortissima Múzeumot

 

2014. április

Összeállította: Nagy László