Megújul a Hősi Temető

 

 

Már évtizedek óta ráfért volna a megújulás a magyar történelem vérzivataros időszakaiban elhunyt katonák végső nyughelyeként szolgáló balassagyarmati hősi temetőre, vagy ahogyan korábban nevezték, a katonatemetőre.

 

A Nagy Háború kitörésének 100. évfordulója kapcsán elindult az egykori katonatemetők  felújítása is, ennek keretében  a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya támogatásával 2015. augusztus 3-14 között megújul a Hősi Temető parcellája, új növényzet, új sírkövek kerülnek elhelyezésre, az 1925-ös emlékkeresztet és az 1938-as Mária-oszlopot is felújítják. Padok elhelyezésére és gyalogösvény kialakítására is sor kerül. A gépi munkát az önkormányzat, az összes többit a minisztérium 25 katonája végzi.


1914. októberében 15000 menekült és katona érkezett a városba, tábori kórház is létesült ekkor, az időközben kitört kolerajárványban elhunytakat temették először a sírokba. Ezt követően az I. világháború alatt az Erdélyből elmenekültek városi halottait, az 1919-es cseh kiverés, egy katonai baleset 1934-es áldozatait, az 1944-ben elesett német katonák holttesteit helyezték itt el, majd a Hősök teréről 1990-ben ide kerültek a háborúban elesett szovjet katonák hamvai is.

 

 

 

2015. június

Forrás: Csach Gábor facebook