Kinek az eredménye?  - miniszteri interpretáció a Palóc Múzeum sorsáról

 

 

 

Van, amikor a minisztert is cserbenhagyja a memóriája, negatív dolgot pozitívval keveri, sőt olykor ennek fordítottját is megteszi, bizony olyan is előfordul, hogy településnevek keverednek fejében.

 

Nem könnyű egy miniszter élete, már Mikszáth előtti is tudható volt, bizony emberpróbáló feladat a közszereplés.

Könnyebb az írott sajtóban megjelenő interjú, van mód az elmondottak ellenőrzésére mindkét fél részéről, a minisztert kollégái, az újságírót a szerkesztők is "kisegítik" a megjelenés előtt.   

 

Nos, a Heti Válasz 2014. június 19-i számában interjú jelent meg Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével.

 

Ablonczy Balázs egyik kérdése kapcsán a miniszter arra hivatkozott "magam sem hittem volna, de egy balassagyarmati kampánygyűlésen, akkor kaptam a legnagyobb tapsot, amikor az eredményeink között említettem a helyi Palóc Múzeum városi kézbe adását."

 

 

fotó: fidesz.hu

 

Balog Zoltán a választások előtti kampánygyűlésen 2014. március 18-án járt - saját bevallása szerint életében először - Balassagyarmaton, amikor még régén túl voltunk azon a döntésen, hogy 2013. január 1-től a Palóc Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézménye lett, tehát nem került városi kézbe.

 

2012-ben valóban számos, önkormányzati, civil akció indult meg a Palóc Múzeum jövőbeni sorsával kapcsolatban, a miniszter talán arra emlékezett, hogy sokan lobbiztak nála, hogy a megyei múzeumi rangot kapja meg a Palóc Múzeum.

 

A döntés végül Salgótarján javára szólt, az önkormányzat fenntartásába sem került a Nagy Iván alapította múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézménye lett.

 

Így több mint kérdéses, hogy a Palóc Múzeum sorsáról a többhelyszínes balassagyarmati látogatás valamelyikén pontosan a fenti tartalommal beszélhetett a miniszter, vagy ha igen, már akkor is keverte a tényeket. Így bizonyára a dörgő tapsvihar sem ennek a tévedésének szólt, hanem a valóban karizmatikus miniszter, választásra buzdító lelkesedésének.

 

 

 

2014. július

 

Összeállította: Nagy László