A Honismereti Kör tavaszi kirándulása

 

2013. május 27. hűvös reggelén gyülekeztünk Balassagyarmaton, a Polgármesteri Hivatal előtti buszmegállóban, hogy megejtsük szokásos tavaszi honismereti köri túránkat, mely idén az Ipolynyék-Ipolyság-Ipolyszakállos-Esztergom-Visegrád útvonalon haladt.

A balassagyarmati határátkelőnél átkelve Szlovákiában, az Ipoly jobb partját követve tettük meg utunk első felét. Első megállónk Ipolynyéken volt, ahol megkoszorúztuk Esterházy János politikus 2009-ben állított szobrát. Gróf Esterházy János előkelő főnemesi családba született Nyitraújlakon, 1901-ben. Közéleti pályafutását az 1920-as évek közepén kezdte, a magyarok visszaszorítását is magában foglaló "cseh-szlovákizmus" ellenzőjeként. 1936-ban az akkor alakult Egyesült Magyar Párt ügyeleti elnöke lett, majd 1938-ban megalapította a Szlovenszkói Magyar Pártot. 1942-ben tartózkodott a 68/1942-es alkotmányi törvény megszavazásától, mely a zsidóság kitelepítéséről szólt. Álláspontját így indokolta: Veszélyes útra tért a szlovák kormány akkor, amikor a zsidók kitelepítéséről szóló törvényjavaslatot benyújtotta, mert ezzel elismeri a jogosságát annak, hogy a többség a kisebbséget egyszerűen kiebrudalhatja ... Én ellenben mint az itteni magyarság képviselője leszögezem ... hogy azért nem szavazok a javaslat mellett, hanem ellene, mert mint magyar és keresztény és mint katolikus a javaslatot istentelennek és embertelennek tartom. 1944-ben zsidók, csehek, szlovákok és lengyelek százainak segített. A szobránál állva meghallgattuk Hrubík Béla polgármester, költő szavait, aki méltatta a politikust, majd túravezetőnk, Kovács Ferenc elszavalta Hrubík Béla Adjátok vissza a hidaimat c. versét.

Második állomásunk Ipolyság volt, ahol a zsinagógában működő modern képzőművészeti galéria tárlatát tekintettük meg és meghallgattuk Pálinkás Tibor, a Honti Múzeum és Simonyi Lajos Galéria igazgatójának tárlatvezetését. Ipolyszakálloson a Natur Products mézüzemében ínycsiklandó kóstolón vettünk részt, meghallgattuk Mészáros Attilát, a cég munkatársát, aki egyrészt bíztatott minket a természetes mézek és lekvárok fogyasztására, másrészt megmutatta nekünk, hogy üzemük milyen gépsorokkal készíti és csomagolja a termékeket. Az üzemlátogatást követően megvásárolhattuk az előzőleg "letesztelt" termékeket.

Esztergomban a Bazilikát idegenvezetéssel tekintettük meg, s megcsodálhattuk az épületet kívülről és belülről. Sajnos sok sétára nem vállalkozhattunk, mert igencsak hideg volt. Ugyanezen okból az utolsó megállónk Visegrád lett, ahol a temetőben felkerestük Áprily Lajos sírját, és koszorút helyeztünk el rajta. Kovács Ferenc tanár úr mesélt a költőről, verset mondott nekünk, majd lesétáltunk a temetőtől nem messze álló parkocskában álló Áprily-szoborhoz, ahol újabb Áprily-verset hallgathattunk meg.

Dunabogdány előtt megálltunk és felsétáltunk az Áprily-völgy első szakaszán, ahol koszorút helyeztünk el a költő emléktáblájánál és megtekintettük Áprily volt lakóházát. A tervezett szentendrei városnézés a mostoha időjárás miatt elmaradt, a fáradt, de - remélhetően - elégedett kiránduló társaság így is este nyolcra ért haza.

Mindenkinek köszönjük a részvételt!

A kiránduláson készült felvételeket .lehet megtekinteni a Fényképalbumokban

 

2013. május

 

Összeállította: Ács Zsuzsanna (Helytörténeti Gyűjtemény)

Fotó:  Városi Könyvtár - Ács Zsuzsanna