Fénytörés

 

 

Nagy Angela kiállításának megnyitása a Balassi B. Gimnázium Galériáján

 

2015. október 5.

 

 

 

A 2015-ös évet az ENSZ a Fény évének nyilvánította, így igazán aktuális és stílszerű volt Nagy Angela legújabb balassagyarmati kiállításának címe, Fénytörés.

 

 

A Balassi Bálint Gimnázium Galériáján több folyosónyi területen bemutatott alkotások azonban nem az idei nemzetközi év apropójára készültek, mint a kiállítást megnyitó Csach Gábor művészettörténésztől megtudhattuk.

 

Angela számítógépes grafikái korábbi technológián, McIntosh számítógépen elkészített montázsok, de ezeknek közös jellemzői, a színek variációi, a fényhatások, a különböző mértani alakzatok, ívek, formák valójában időtől függetlenné teszik a műveket.


           

 

 

Csach Gábor megnyitójában igazi művészettörténeti áttekintést adott a fénynek, mint az élet egyik forrásának az emberiség történetében játszott alapvető szerepéről és a művészetekben, építészetben koroktól független, állandó jelenlétéről.

 

 

              

 

Kiemelte, hogy a XIX. századtól datálható a fény optikai hatásának vizsgálata, majd ennek kísérletei és eredményei a következő századtól különböző formákban a számítástechnikában, szórakoztatóiparban és a művészetekben is megjelentek.

A fény és az optikai formák, a színdinamika a mindennapjainkban jelen vannak, tehát engedjük a színeket, kontrasztokat hatni magunkra, ez alkalommal a kiállított alkotások révén - javasolta a diákoknak és a résztvevőknek Csach Gábor.

 

Csach Gábor, Nagy Angela, Kovács Ferenc

 

Kovács Ferenc tanár úr, a kiállítás kurátora Immánuel Kantnak, a művészetekben megjelenő szépségnek egyik fogalmi meghatározását is idézte, szép a vonalak szabad játéka, színek harmóniája  - ez rímel Nagy Angela műveire is, mondta.

 

De azt is megtudhattuk tőle, hogy a Balassi Bálint Gimnázium Galériáján immár ez a 80. kiállítás, hiszen 17 éve, Nagy Imre: Ipoly-völgy vadvirágai című fotókiállításával indult el a sorozat, majd évente 4-5 alkalommal, őszi-tavaszi tárlatokon mutatkozhatnak be képzőművészeti alkotásaikkal a balassagyarmati művészek.

 

A megnyitón azonban zenei kínálat is szerepelt, Gere Anna és Pap Boglárka, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában zenei tanulmányokat folytató tanulók, Kanyó András tanítványai, fuvola duója Mozart darabot játszott.

 

 

   

                                Gere Anna                                                                                    Pap Boglárka

 

 

Nagy Angela: Fénytörés c. kiállítása 2015. november 30-ig tanítási napokon 8-18 óra között tekinthető meg a gimnáziumban.

 

 

 

Összeállította, fotók: Nagy László

2015. október