Felavatták a balassagyarmati tanuszodát -

beszámoló keserédes előtörténettel

 

2019. szeptember 9.

 

 

Bár nem jelesebb személyiség, mint az első olimpiai bajnokunk, Hajós Alfréd tervezte városi strandfürdőt Balassagyarmat már 1935-től birtokba vehette, de sok évtizedes álma volt a városlakóknak, hogy fedett uszodát használhassanak.

Ahhoz, hogy az új városi uszoda avatása 2019 kora őszén megtörténhessen, a segítség ajándék formájában az államtól kellett, hogy érkezzen, az Ipoly-parti város is belekerült az országos tanuszoda építési programba. Balassagyarmat "mindössze" a telekterületet biztosította, de a lényeg kevésbé a tulajdonviszonyok kérdése, sokkal inkább az, jó esély van arra, hogy a város és a környék iskolás gyermekei úszásismerettel zárják helyi tanulmányaikat.

Az avató ünnepségre a közintézmények, iskolák vezetői, képviselőtestületi tagok, helyi, megyei politikusok, az építők, a sajtó és média képviselői kaptak meghívást, de a főszerepet mégis a diákok játszották, mivel játékos formában úszásismeretükről is számot adhattak.

A programbetétek során ők is közreműködtek, Barna Regina, a Kiss Árpád Általános Iskola 8. osztályos tanulója Karinthy Frigyes: Lógok a szeren című könyvéből olvasott fel rövid részletet (felkészítő: Lelkó Ildikó tanárnő), majd a Kiss Árpád Általános Iskola 4/A osztályos tanulói Tóthné Horváth Melinda és Gálné Deme Hajnalka tanárnők vezetésével elénekelték: Legyetek jók, ha tudtok!

Az ünnepség záró részében a Központi Óvoda Cseperedő Tagóvodájának vizes bemutatóján a gyerekek Erdélyi Éva és Sztancsik József vezetésével a 6×10 méteres, 80 cm vízmélységű medencében mutattak be vízbiztonsági és vízilabda gyakorlatokat, majd a Kiss Árpád Általános Iskola tizenkét tanulójának gyors- és mellúszását, a tanuszoda I. úszóversenyét láthatták a nézők a 16×25 méteres, hatsávos, 1.90 méteres vízmélységű medencében. Felkészítőik: Szalai Tamás és Sztancsik József voltak.

Torjay Attila fotója. Forrás: facebook.com

A két programbetét között az ünnepi beszédek, a szalagátvágás, a protokolláris rész sem maradt el. Medvácz Lajos polgármester, Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője és Dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára köszöntötte a résztvevőket. A Magyar Úszó Szövetség képviseletében Darnyi Tamás többszörös olimpiai bajnok úszó részvételét is jelezték korábban a szervezők, de Ő sajnos nem vett részt az eseményen.

Érdemi információk a beszédekben nem hangzottak el, de mégis kiemelendő az államtitkár asszony fő gondolata: az uszoda több mint sportcentrum: az egészség helyszíne, de egyben közösségi tér is, ahol mindazok találkozhatnak, akiknek fontos az egészséges élet.

Elmondta továbbá, négy éve indult útjára a Minden gyerek tanuljon meg úszni! program, a cél egyre reálisabbá válik, mert újabb és újabb településeken épülnek uszodák.

Medvácz Lajos polgármester kiemelte, valójában egy szép épületet, belső teret kaptunk, az uszodát a tanulók pedig már holnaptól használhatják. Egyelőre tesztüzemben, a későbbi úszásoktatások pedig majd 08-16 óra között zajlanak, előtte és utána a felnőttek is igénybe vehetik az épületet. Pontosabb információ, ami a teljeskörű megnyitást, a használati feltételeket, belépődíjat stb. illeti, nem hangzott el, ill. nem vált ismertté, így azokról bizonyára később és más csatornákon szerezhet tudomást a lakosság.

Balla Mihály beszédében, ha érintőlegesen is, de kitért az építkezés nehézségeire, kiemelve Csach Gábor alpolgármester koordinálását e téren.

Az új létesítményt Turai János kanonok, a Szentháromság nagytemplom plébánosa áldotta meg, majd Medvácz polgármester, Balla képviselő, és Dr. Szabó Tünde államtitkár átvágta a nemzeti színű szalagot, így ünnepélyesen felavatták azt a tanuszodát, amely immár Révész László nevét viseli.

Balról jobbra Balla Mihály, Dr. Szabó Tünde, Medvácz Lajos

Torjay Attila fotója. Forrás: facebook.com

 

A városban (is) jól ismert néhai sportoló, sportvezető életútját az ünnepség kezdetén Csábi István iskolaigazgató, műsorvezető mutatta be.

 

Révész László (1950-2003) Béren született lelkészi család harmadik gyermekeként, középiskoláit Balassagyarmaton végezte. 1971-től tanult a budapesti Evangélikus Teológiai Akadémián, 1982-ben az Államigazgatási Főiskolán diplomázott. 1978-ban a Testnevelési Főiskolán segédedzői képesítést szerzett. 1982-1992 között a Városi Tanács sportfelügyelője, majd a Polgármesteri Hivatal sportreferense volt. 1997-ben a Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal munkatársa lett, amely munkakört a tragikus körülmények között, vétlen autó-balesetben bekövetkezett haláláig, 2003. április 16-ig töltötte be.

A Magyar Triatlon Szövetség alapító elnökségi tagja, a Nógrád Megyei Triatlon Szövetség elnöke volt, majd 1990-től a Vitalitás Sport Egyesület vezetője.

A Révész László által 1986-ban életre hívott Palóc Triatlon a mai napig jeles, nemzetközivé bővült sporteseménye a városnak. Egyik megálmodója, létrehozója volt a Mozdulj Gyarmat városi tömegsport napnak is, amelyen a mai napig évente több száz gyermek ill. család vesz részt. Személyében egy kiváló szervezőkészségekkel rendelkező, hiteles és köztiszteletnek örvendő sportembert veszített el a város, az új fedett uszoda méltán viseli az ő nevét.

 

*

 

Minden öröm mellett, hogy Balassagyarmat immár használhatja első fedett uszodáját, nem hagyható említés nélkül az építkezés csúszása. Annak rövidített történetét talán az utókor számára is érdemes felidézni, kétséges, rendelkezésre áll-e erre majd más információ.

 

Az eseménytörténethez két forráshoz nyúltunk, az önkormányzat által kiadott és honlapunkon is közzétett Balassagyarmat önkormányzatának fontosabb fejlesztései 2018-2020 c. anyaghoz és Hegedűs Henrik újságíró blogjához, amelyben 2018 végéig feldolgozta az uszodatörténetet.

 

Tehát, a 2014 elején született kormányhatározatban a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program részeként, más települések mellett, Balassagyarmat is szerepelt a tanuszoda építési programban. A tervezés kezdetben sátorponyvás kivitelezésben, jelentős önkormányzati önrésszel valósult volna meg, ám az önkormányzatok, így Balassagyarmat hathatós lobbizása eredményeként is, végül a Makovecz iskola tervei alapján a legkorszerűbb technológiájú és szerkezetű uszodaterv készült el 2015 nyarára.

 

(itt fontos megjegyezni, hogy a várost az építkezés elhúzódása miatt kevés kritika érheti, feladatukat "csak" a terület és a csatlakozó infrastrukturális hálózat biztosítása jelentette. A területkijelölés azonban eleve kritikát váltott ki, különösen, amikor az alapokat meg kellett erősíteni. Sokan vitatták szerencsés volt-e az Ipoly holt ágára, az állítólagosan eleve vizenyős (homokos?) területre uszodát építeni. Tény, hogy a sportra szolgáló épületek, pályák mind az Ipoly-parti területre koncentrálódnak, ilyen szempontból logikus volt a helykijelölési szándék. Ráadásul a beruházó az állam volt, ha statikailag nem találta volna alkalmasnak a területet, lett volna módja azt elutasítani, függetlenül a városi kívánságoktól.)

 

2016 áprilisában Fónagy János államtitkár jelenlétében lerakták az alapkövet, majd az építkezés 2016 nyarán elindult, ám azt több technikai nehézség (valójában a statikai tervek módosítása - ekkor merülhetett fel a végül 360 vasmagos betoncölöp lehelyezése az alap megerősítésre -, új dokumentációk jóváhagyatása és a minisztérium által vitatott, vállalkozói pótmunkaigény) hátráltatta.

 

2017 őszén a Magyar Nemzeti Sportközpontok sajtószolgálata közölte a megyei napilappal, a műszaki átadás még 2017. IV. negyedévében megtörténik, ezt követően indul a használatbavételi engedélyezési eljárás, majd a terheléses próbaüzem, a nagyközönség számára pedig a létesítményt várhatóan 2018 tavaszán adhatják át.

 

Ez, mint tudjuk, nem valósult meg, így 2018 januárjában Balla Mihály országgyűlési képviselő, bejárva az építkezést közölte:

..."bár a munka határozottan felgyorsult, korántsem halad olyan mértékben, ahogyan kellene. Az építtető jelenleg a gépészeti kivitelezőre vár... hiába az igyekezet és a jó szándék, további hónapokkal tolódhat el a tényleges átadás."

 

A 2018. április 8-i választásokat követően megtörtént a fejlesztési minisztérium átszervezése. A beruházás iratanyaga, így maga az építkezés lebonyolítása, felügyelete átkerült a Dr. Szabó Tünde vezette EMMI sport-államtitkársághoz, így újfent a nemzeti sportközpontokhoz.

 

2018 nyarára a helyzet tovább fokozódott, maga Barna János, a megyei közgyűlés alelnöke állította facebook oldalán (hol máshol?), hogy a kivitelező cég csődbe ment.

Azt, hogy ez melyik cég lehetett, szinte jelentőség nélküli, mindenesetre az aktuális kivitelező a többletköltség igényét sikeresen érvényesíthette, hiszen a hivatkozott városi anyag szerint a többletköltségeket 2018 szeptemberében jóváhagyta a kormány. Így, az eredetileg 2017. februárra vállalt kivitelezési véghatáridő végül 2019 nyarára tolódott, a beruházás végösszegeként pedig 408 M Ft vált ismertté.

 

Kortörténetnek álljon itt a szerző által 2019. februárban a területen lefotózott tábla.

A piros bejelölést ismeretlen tette.

 

2019 nyárvégére az épület műszaki átadás-átvétele sikeresen lezajlott, ahogyan a használatba vételi eljárás és a terheléses próbaüzem is, végül 2019. szeptember 9-én a Révész László tanuszoda hivatalos avatása megtörtént.

 

Zárásul az üzemeltetés kérdésére is ki kell térnünk. Annak költségeit (állítólagosan) egy átmeneti ideig az állam fogja állni (pontos részletek nem ismertek), azt követően az Önkormányzat feladatkörét képezi a teljes üzemeltetés. Így a 2019. októberben megválasztandó új városvezetésnek kell erre forrást biztosítani, ha csak időközben nem módosul mindez.

 

Nem először az uszoda történetében.

 

 

2019. szeptember

egyéb forrás: zetapress.hu

nograd24.hu

 

Összeállította: Nagy László