Az Országfásítás Balassagyarmaton is „szárba szökken”

 

 

 

A környezettudatosság, vizek, környezet, erdők és fák védelme, vagyis minden, ami zöld, - helyesen - egyre nagyobb figyelmet kap napjainkban. A nagypolitikai motivációk sem hiányoznak e téren, nem mondható, hogy nem látszik ebben a fa az erdőtől.

Mindez azonban sohasem lezárható folyamat, így igencsak nehéz dolga van a kormánynak, amikor eredményeket kíván felmutatni.

 

Bizonyára az ellenzéki oldalról érkező, környezetünk állapotát féltő - gyakorta jogos - kritikák is szerepet játszhatnak abban, hogy az agrárium, az érintett hatóságok kiemeltebb figyelmet fordítanak a tájékoztatásra, programjaik ismertetésére, népszerűsítésére és nem utolsósorban a tettekre.

 

Erre jó példával szolgált az Országfásítási Program balassagyarmati eseménye. Az Agrárminisztérium 2019. november 13-án sajtótájékoztatót tartott Zambó Péter, a tárca földügyekért felelős államtitkára, Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője, Csach Gábor polgármester és Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója részvételével. De nem maradt el a tényleges falültetés sem, magyar tölgyet és gömbjuharokat ültettek el a Palóc ligetben és az Ady Endre úti ún. Huszár-háznál.

 

fásítás 2019 fotó

forrás: kormany.hu

 

Zambo Péter tájékoztatást adott arról, az idei ültetési szezonban több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez mintegy 2 millió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. Három-öt év alatt 25000 hektár erdő telepítését tervezik, ez nagyságrendileg 100 millió csemete elültetését jelenti.

A Vidékfejlesztési Programban az erdőtelepítési támogatásokat 80-130 százalékkal növelték meg, ezekre a forrásokra magán földtulajdonosok és az önkormányzatok egyaránt pályázhatnak. Az elhagyott honvédségi, valamint barnamezős területek, illetve az elöregedett gyümölcsösök helyett is ajánlják a fásítást.

Csach Gábor polgármester elmondta, Balassagyarmaton a napokban indul el az idei faültetési program, ennek során - az eddigi évi 300 helyett - 465 fát ültetnek majd el a város közterületein.

Kiss László vezérigazgató által irányított Ipoly Erdő Zrt. az erdőterületek bővítésében vesz részt, az elmúlt tízéves időszakban 60 hektárnyi új erdőt telepítettek. Az Ipoly Erdő az Országfásítási Programban három helyszínen kezdte meg az erdőtelepítéshez szükséges talajelőkészítő munkát, mindenhol őshonos, a térségre jellemző fajtákat ültetnek.

 

2019. november

Összeállította: Nagy László

Forrás:

nool.hu

kormany.hu