Nő az esély

 

A Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakképző Iskola sokrétű tevékenységi köre kiterjed a munkahelyteremtés, az esélyegyenlőség támogatására, a hátrányos helyzetűek felkarolására, a munka világába való visszavezetésére is.

Mint azt Melo Ferenc igazgató elmondta: Nógrád megyében égetően nagy szükség van a munkahelyteremtésre, s intézménye az OKJ-s képzések segítségével sokat tesz e téren is.

Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök szintén nagyon fontosnak tartja az ügyet, ezért a püspök atyával történt tárgyalásokat követően a Szent Imre iskola vezetése arra az elhatározásra jutott: helyet ad a "Nő az esély" elnevezésű tanfolyamnak, mely a Türr István Képző és Kutató Intézet fennhatósága alatt roma nőket kapcsol be egy szociális gondozói és ápoló képzésbe. Melo Ferenc kezdeményezésére az egyházmegyén belül már Salgótarjánban és Pásztón is beindult az egyéves képzés.

             A Szent Imre iskola tanfolyama a múlt év októberétől indult, s a hallgatók idén októberben vehetik kézbe OKJ-s bizonyítványukat, amely feljogosítja őket arra, hogy idősek otthonában szakképzett ápolók vagy kórházi segédápolók legyenek, illetve házi gondozást vállaljanak. Minden héten hétfőtől csütörtökig, déltől este hatig elméleti képzésben részesülnek a tanulók, pénteken pedig gyakorlatra mennek. Nyáron a balassagyarmati idősek otthonában és a helyi kórházban vesznek részt gyakorlaton egy-egy hónapig, majd októberben egy nagy elméleti és gyakorlati vizsga zárja a képzést. A tizenhét nő, aki jelenleg a tanfolyamra jár, mintegy száz fő közül kiválasztva került be a képzésbe. Pszichológiai és kompetenciatesztet kellett kitölteniük, ami elengedhetetlen leendő szakmájukhoz. Az elméleti tantárgyak közé tartozik többek között a mentálhigiéné, a szociális munka és a családsegítés, az adminisztráció, a rehabilitáció, az informatika, az angol nyelv, a jogi ismeretek, az elsősegélynyújtás. Az egészségügyi szakemberek mellett az oktatásba bekapcsolódtak a Szent Imre iskola pedagógusai is.

             A csitári Szőrös Gézáné tizenkét éven át a nógrádgárdonyi szanatóriumban volt takarítónő, majd egy salgótarjáni cukrászüzemben dolgozott, de ruházati eladói szakképesítéssel is rendelkezik. - A kisebbségi önkormányzaton keresztül hallottam erről a tanfolyamról. Elvesztettem a munkahelyemet, egyedül maradtunk a férjemmel, három gyermekem is kirepült. Nagyon szeretnék házi idősgondozást vállalni, ezért is jöttem ide - mondja a középkorú asszony. A rimóci Hanula Jánosné a ludányi szociális otthonban volt konyhai kisegítő, de létszámcsökkentés miatt elbocsátották. Elvált, egyedül maradt, idős- vagy gyermekgondozásban kíván elhelyezkedni. A szintén rimóci Percze Istvánné már negyedik szakmáját szerzi meg a könyvkötői, kereskedőbolt vezetői és szakács szakma mellett. - Dolgoztam a pöstyénpusztai nyomdában, a rimóci idősek otthona konyháján, de mindenütt csak pár hónapos szerződéseket kötöttek velem. Van egy húszéves nagylányom, az ő jövőjét is szeretném megalapozni a munkámmal– mondja. 

Mátyás Viktóriának határozott elképzelései vannak. - Stuttgartba megyek dolgozni egy idősek otthonába. Négy gyermekemet egyedül nevelem. Ismerősök révén sikerült szert tennem az állásra, hosszú távra tervezem a külföldi munkát. Mindig vonzott ez a hivatás, édesanyám ápolásán keresztül is nagy tapasztalatra tettem szert - közli a patvarci asszony. A dejtári Kardos Józsefné férjén keresztül - aki a kisebbségi önkormányzat elnöke - értesült a Szent Imre iskola nyújtotta lehetőségről. Két lánya közül az egyik Torontóban fodrász, s ő is ott szándékozik munkát találni, míg meg nem alapozza családja anyagi helyzetét.

            Mind a tizenhét asszony reménykedik abban, hogy idősek otthonában vagy házi gondozásban el tudnak helyezkedni. A képzést nagyon színvonalasnak találják, a folyamatos számonkérést, az évközi vizsgákat is jónak tartják, s úgy érzik, a Szent Imre iskola esélyt adott nekik az újrakezdéshez.

 

2014. június

Írta: Szabó Andrea