Emlékhelyek Napja –

ezúttal a balassagyarmati Vármegyeháza részvételével

 

Idén hatodik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Örökség Intézete az Emlékhelyek Napja országos programsorozatot, amelynek célja, hogy ismertebbé tegye a nemzeti és történelmi emlékhelyeket és a hozzájuk kapcsolódó történelmi eseményeket.

Hazánkban 18 nemzeti emlékhely található, köztük Nógrádból a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely. A történelmi emlékhelyek 38 helyszínnel képviseltetik magukat, köztük van a balassagyarmati Vármegyeháza is. (Nógrádból továbbá a drégelyi vár, salgótarjáni December 8. tér, a szécsényi Forgách kastély és ferences kolostor)

Az Örökség Intézete 2021-ben június 20-ra hirdette meg az Emlékhelyek Napját, ezen a programokat a helyszínek önállóan biztosítják.

A Vármegyeháza először „nevezett be” az emléknapra, amelynek ingyenes programja az alábbi lesz:

Helyszín: 2660 Balassagyarmat, Civitas Fortissima tér 6.

(további információ: 35/709-853)

16.00

Tematikus séta, múltidéző beszélgetés az épület történetéről, az egykori Nógrád vármegyéről, a város polgárairól, az 1919-es köztisztviselői gyűlésről, a Civitas Fortissima hazafias összefogásáról.

Történeti játszóház

17.00

„Boldog Nógrád vármegyeiek!”

Irodalmi délután a Balassagyarmati Versbarátok Körének közreműködésével.

16.00-18.00

Megtekinthető a megújult Madách-emlékszoba. Az MNM Palóc Múzeuma állandó tárlata Az ember tragédiája szerzőjének közéleti, valamint az 1848/49-es szabadságharccal összefüggő életeseményeit mutatja be.

 

2021. június 8.

Összeállította és fotók: Nagy László