EGYHÁZKÖZSÉGEK NAPJA

2019. május 25.

 

 

Május utolsó szombatján ünnepelnek egyházközségeink. A főplébánián országos találkozó lesz, a szaléziak a májusi búcsút tartják, az evangélikus gyülekezet a Baltik-emléknapot rendezi meg. Vendég lesz a városban két r. k. megyéspüspök, Baltik Frigyes evangélikus püspökre az ünnepségen emlékeznek.

 

 

A Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közössége Balassagyarmaton tartja országos találkozóját május 25-én, szombaton. Reggel a Szentháromság főplébániatemplomban rózsafüzér ájtatosság lesz. A hálaadó szentmisét Palánki Ferenc, a Debrecen - Nyíregyházi Egyházmegye püspöke celebrálja. Az agapé után Kürtösi Krisztián atya előadása, majd szentségimádás következik. Ezután kezdődik a szalézi búcsú.

 

Szent Mónika (331-387), Szent Ágoston édesanyja. Harcolt fiának, Ágostonnak megtéréséért, Milánóban 387 húsvétján jelen volt fia keresztségénél. Az édesanyák példaképe és védőszentje. Tisztelete Magyarországon a barokk időkben az ágostonrendiek templomában virágzott.

 

 

A Nagytemplomban igehirdetéssel kezdődik 15.50-kor a hagyományos májusi Segítő Szűz Mária szalézi búcsú. 16 órakor indul a körmenet a Főutca - Kossuth Lajos utca - Ady Endre utca útvonalon a szalézi intézet udvarába, a szabadtéri oltárhoz. A lorettói litánia után kezdődik az ünnepi szentmise, melynek főcelebránsa Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, Magyarország legfiatalabb püspöke lesz, aki fölszenteli a külsőleg megújult szalézi templomot. Az ünnepség agapéval zárul a Szent Imre iskolában.

 

 

Baltik Frigyes (1834-1919) evangélikus lelkész 1895-ben került Balassagyarmatra, 1890-től volt haláláig a Dunáninneni evangélikus egyházkerület püspöke. Végső nyughelye a balassagyarmati temetőben van.

A Balassagyarmati Evangélikus Gyülekezet és a püspök úr leszármazottai mindenkit szeretettel várnak a 185 éve született és 100 éve elhunyt Baltik Frigyesre emlékező ünnepségükre május 25-én 11 órára a Luther házba (Kossuth Lajos utca 38.). Emléktáblát avatnak a püspök úr tiszteletére, kiállítás nyílik és kiadvány bemutató is lesz, a vendégeket állófogadásra várják.

"Az evangélikus püspök szelíd krisztusi lelkületével hatvanévi szolgálata során mindig az egyház és a haza közös javát hirdette" - áll a gyülekezet meghívóján.

 

Nagy Angela

2019. május 21.