Nem jutott be felvidéki magyar képviselő az EP-be,

távozik Csáky Pál is

 

 

 

forrás: www.felvidek.ma

 

A szlovákiai magyarság számára a 2019. májusi EP választás fájdalmas eredményt hozott, ha hajszállal is, de nem sikerült elérni az 5 %-os küszöböt a Magyar Közösség Pártjának, 4.96 %-os eredménye nem volt elegendő ahhoz, hogy 2014 után újra magyar képviselő kerülhessen az EP-be Szlovákiából. Az elmúlt öt évben az ipolysági születésű Csáky Pál képviselhette a szlovákiai magyarság érdekeit, tevékenysége megmutatta, hogy a határ inneni és túloldali palócok képviseletét is igyekezett segíteni. 2019 áprilisában ő volt a szervezője, támogatója a Palóc etnikum bemutatkozása c. brüsszeli konferenciának és kulturális programoknak. Bár az események látogatottsága és így visszhangja, hagyott kívánni valót maga után, de reményt keltő volt, hogy segítségével mód nyílhatott volna a palócság számára az EU-s források elérésére.

Egyébként az EP választáson a választókedv bár magasabb volt (22.74 %) Szlovákiában, mint a 2014.évi 13%-os érték, de ez messze elmaradt a magyarországi és a teljes európai választási hajlandóságtól.

Szomorú, hogy az MKP bejutásához mindössze 396 szavazat hiányzott, amely a magasabb részvétel és a másik két párt (bár a Most-Híd ún. "vegyespárt") összefogása esetén optimális esetben biztosíthatta volna a mandátumhoz jutást. A fenti térkép azt is mutatja, hogy egyes déli járásokban az MKP győzelmet aratott, de ez sem volt elég az 5 %-os küszöb eléréséhez.

Párteredmények:

          Magyar Közösség Pártja: 48 929 (4,96%)

          Most-Híd: 25 562 (2,59%)

          Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ): 2270 (0,23%)

 

 

2019. május

Összeállította: Nagy László