Horváth Endre-díj

2007

 

Merczel Péter

 

 

A Horváth Endre-díj a városunkhoz kötődő képzőművészek elismerése. |Balassagyarmat Önkormányzata ebben az évben ezt a kitüntetést kiemelkedő művészeti tevékenységéért Merczel Péter grafikusművésznek adományozza.

 

Merczel Péter 1956-ban született Balassagyarmaton. Az általános iskolát szülővárosában végezte. Érdeklődése a rajz, a képzőművészet iránt már kisgyermek korában megmutatkozott. Szülei szerették volna a zenei pálya felé orientálni, amiről önéletrajzában a következőket írja: ...Apámék hegedűművészt láttak bennem, mert hogy abszolút volt a hallásom... Magamba néztem, de én nem láttam a hegedűt. Na és nem akartam a zenekari árokban végezni magammal, se mással.

Általános iskolásként Farkas András rajzszakkörébe járt, itt készült a Képző és Iparművészeti Szakközépiskolába. Kortársa, Szilcz Marianna üvegtervező iparművész így emlékezett vissza erre az időre Merczel Péter 2005-ös balassagyarmati kiállításának megnyitóján:...ott, abban a szakkörben nagyon jó kezekben voltunk, most már tudom, és nem sértem meg vele Pétert, ha a megnyitó kapcsán szeretettel megemlékezem a mesterről, mert nem elég a hála, a köszönet, a főhajtás annak, akitől nagyon sokat tanultunk.

 

Sikeres felvételi után 1971-ben játéktervező szakon kezdte meg tanulmányait a Török Pál utcában. 1975-ben érettségizett, majd elhelyezkedett a Politoys Játékipari Szövetkezetnél. 1976-ban a Magyar Televíziónál kapott munkát díszletfestőként. Az itt töltött évek alatt számos mesterséget megtanulhatott, s munkáját 1977-ben Szcenikai Nívódíjjal ismerték el. 1978-ban újabb érdekes megbízást kapott a díszletüzemen belül, trükkfilmekhez készített maketteket. 1979-ben behívták katonának. A hadseregből sikeresen felvételizett a Magyar Képzőművészeti Főiskola alkalmazott grafika szakára, így 1980-ban ott folytathatta tanulmányait.

1984-ben kapta meg diplomáját, azóta szabadúszóként dolgozik. 1985-ös első balassagyarmati kiállítása katalógusában így vall munkáiról: Az egyik pillanatban lenyűgöz, a másikban taszít, irritál az engem körülvevő világ. Azt hiszem, munkáim erről tanúskodnak.

 

Képeiből sajátos humor, irónia, önirónia sugárzik. Különös lényei, részletgazdag ábrázolásai elmélyülésre késztetik a műveivel találkozót. Minden részlet izgalmas, érdekes, meglepetéssel teli. Készített trükkfilm maketteket, színpadi háttereket, könyv- és folyóirat- illusztrációkat, plakátokat. Korábban főleg rajzos, illusztrációs munkákat vállalt, de a számitógépes tervezés is közel áll egyéniségéhez.

Számos hazai és külföldi kiállításon vett részt. 1975 óta jelenik meg alkotásaival csoportos kiállításokon Mexikótól Finnországig a világ számos országában. Ez közel hetven kiállítást jelent.

 

Merczel Péter szülei, családja révén ma is szoros kapcsolatban áll a várossal. Édesapja a köztiszteletben álló órásmester, Merczel Miklós, aki 1994-ben Pro Urbe kitüntetésben részesült. Munkái főleg Budapesthez kötik, de 1984-ben illusztrációi jelentek meg a Balassagyarmati Honismereti Híradóban, s 1986-ban ő készítette a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok mindenki által elismert plakátját, ami még jelenleg is védjegye a rendezvénynek. Balassagyarmaton eddig öt alkalommal mutatta be kiállításon munkáit. A 2003-ban rendezett tárlaton a 80-as, 90-es évek fordulóján készült filmplakátok voltak láthatók. Ezeknek a nyomatait a Városi Képtárnak ajándékozta a művész, s itt látható a Sárkányok vacsorája című egyedi technikájú grafikája, valamint a Palóc Niké című rajza. Legutóbbi tárlatát a mai napon a Madách Imre Városi Könyvtár galériáján Réti Zoltán Madách- és Horváth Endre-díjas festőművész nyitotta meg.