Horváth Endre-díj

2011

 

Dr. Márton Bálint

 

 

Dr. Márton Bálint 1934-ben született Gyomán. Tanulmányainak befejezéseként gyógyszerész diplomát szerzett, s magas színvonalú szakmai munkájának köszönhetően pályája gyorsan ívelt felfelé. 1962-től a Dr. Kenessey Albert Kórház - Rendelőintézet intézeti főgyógyszerészének nevezte ki a kórház főorvosa. Vezetői pozícióját 2000-ig tartotta meg, de nyugállományba vonulása után is tagja maradt a kórházi gyógyszerész közösségnek. Aktív évei alatt a szakma számtalan elismerését kapta meg: 1975-ben az egészségügyi miniszter Kiváló Gyógyszerész kitüntetésben részesítette, 1983-ban és 1984-ben a Kiváló Egészségnevelő elismerést, majd több alkalommal Nógrád Megyei Közgyűlés szakmai díját is megkapta.

 

A gyógyszerész hivatás felelősségteljes, emberismeretet, megújuló szakmai tudást igénylő tevékenysége mellett már fiatal korában megérintette a képzőművészet iránti vágy, nemcsak mint műélvezőt, vagy kritikai szemmel műelemző magánembert, hanem az alkotás örömét is kereső egyéniséget.

 

Ő maga sok-sok közös vonást talál a gyógyszerészeti alkotómunka és a képzőművészeti irányultság között. 1961-ben beiratkozott Farkas András festőművész, rajztanár képzőművészeti szakkörébe. Időközben megalakult a Nógrád Megyei Képzőművészeti Egyesület, melynek Márton Bálint egyik alapító tagja lett. Keze nyomán egyre több képzőművészeti alkotás látott napvilágot.

 

Rövid időn belül számtalan kiállításon volt alkalma bemutatni művészeti tevékenységét. Balassagyarmaton a Nyári Tárlatok, az iskolai galériák, a kórházgaléria állandó vendége, de állított már ki Baján, Cegléden, Budapesten, Kecskeméten, Diósjenőn, Hollókőn, Nógrádgárdonyban, Salgótarjánban, Siófokon, Szécsényben, Romhányban és Egerben is. Az elmúlt félszázad során művei eljutottak számos országba: Hollandiába, Olaszországba, Franciaországba, Németországba, Japánba, Kanadába és az Egyesült Államokba.

Alkotásainak fotókópiáját több gyógyszerészeti szakmai folyóirat közölte és közli napjainkban is.