Horváth Endre-díj

2006

 

Lakatos László

festőművész

 

 

1959. október 12-én született Balassagyarmaton. Gyermekkorát és felnőtt éveinek jelentős részét Csesztvén töltötte, ahol olyan emlékeket és élményeket szerzett, melyek később munkásságát is meghatározták. Az általános iskolai tanulmányait Szügyben végezte, majd a Szondi György szakmunkásképző befejezése után Balassagyarmaton, az Ipoly Bútorgyárban helyezkedett el, ahol huszonöt évig asztalosként dolgozott.

 

Lakatos László nem hivatásos művész. Rajzolni, festeni soha nem tanult, mindmáig autodidakta módon képzi és fejleszti önmagát, kitartó szorgalommal és következetességgel. Húszéves korában ismerkedett meg nagyrabecsült mesterével és példaképével, Farkas András grafikus- és festőművésszel, aki nagy hatást gyakorolt rá a témaválasztás és a művészi látásmód terén. 1984 és 1988 között tudását és ismereteit a Csemniczky Zoltán szobrászművész által vezetett képzőművészeti szabadiskola foglalkozásain gyarapította tovább.

Lakatos László képeinek tárgya elsősorban a természet, a táj, a hegyek, a beomlott, roskatag házak, az egyszerű falusi emberek világa. Alkotásaiban a lírai realizmus megvalósítására törekszik. Művei közérthetőek, derűs nyugalmat, harmóniát árasztanak. Könnyed vonalvezetése, szép, tiszta, egyszerű kifejezési módja megnyugtatóan hat a mai felgyorsult világ rohanó emberére. Technikai eszközrendszere a tollrajz nemes egyszerűségétől a rézkarcon, a diópácon, a linómetszeten, az akvarellen át az olaj messze távlatokat is merészen feltáró alkalmazásáig terjed, s ez utóbbi áll hozzá a legközelebb.

 

Első tárlata 1989-ben volt Érsekvadkerten, és még abban az évben Szügyben és Csesztvén is bemutatkozott alkotásaival. Egyéni kiállításon mutatkozott be többek között Szécsényben, Salgótarjánban, Szegeden, és számos alkalommal Balassagyarmaton. Rendszeresen megjelenik munkáival a szécsényi őszi és a balassagyarmati nyári tárlaton.

Lakatos László jelenleg nyugdíjasként Herencsényben él. Mindennapjait a művészet teszi ünneppé, s életének középpontjában továbbra is az alkotás öröme áll.

 

Lakatos László festőművész méltán vehette át Medvácz Lajos polgármester úrtól a Horvát Endre-díjat szellemi értékeink gazdagítása, gyarapítása érdekében kifejtett alkotó tevékenységének elismeréseként.