Horváth Endre-díj

2017

 

Csernák Edit

 

 

Csernák Edit 1975. július 19-én született Balassagyarmaton. A középiskolát Salgótarjánban végezte, majd az egri Eszterházy Károly Főiskolán tanult, ahol 2001-ben rajz-vizuális kommunikáció szakon, egy évvel később pedig magyar nyelv és irodalom szakon szerzett tanári diplomát.

Első mestere Réti Zoltán volt, akinek - saját bevallása szerint nagyon sokat köszönhet. A főiskolán Nagy B. István, Molnár László, Földi Péter, Balázs Péter és Erdős Júlia voltak a tanárai. Erdős Júlia indította el a szövés útján, diplomamunkáját, egy falikárpitot és az ehhez kapcsolódó dolgozatot az ő támogatásával készítette el.

 

Csernák Edit jelenleg Szügyben él és a Madách Imre Általános Iskolában dolgozik magyar-rajz szakos tanárként. Főiskolás évei után tanári munkája mellett szinte csak családjával, a gyermekneveléssel foglalkozott, de érezte, hogy a festészetet és a szövést nem tudja, és nem szeretné kihagyni az életéből. Az utóbbi években újra aktív művészeti tevékenységet folytat. Textilképeket készít kilimszövéssel, illetve festményeken dolgozik, melyeket tojástemperával készít.

Tojástempera képei finom nőiességről árulkodnak, a színek és faktúrák finom kontrasztjai érzékenységet, átszellemült harmóniát sugároznak, miként újabb textilmunkái is. Az idei balassagyarmati Nyári Tárlaton izgalmas, a használat és esztétikum határán mozgó textilműveivel szerepelt.

Rendszeres kiállító a megye képzőművészeti tárlatain - a balassagyarmati Nyári Tárlaton, a szécsényi Őszi Tárlaton -, de bemutatkozott Miskolcon, az Országos Grafikai Biennálén is.

Önálló kiállítása 2000-ben volt városunkban, a Szerbtemplom Galériában.

2016-ban Szécsényben, a Nógrád Megyei Őszi Tárlaton Balassagyarmat Város Díját kapta.

 

A kiállítást megnyitó báró Lipthay Antal így fogalmazott: A Nógrád Megyei Őszi Tárlat bizonyíték arra, hogy a művészet, az alkotás szabadsága mennyire mélyen él a nógrádi emberek lelkében. [...] az irodalom, a zene és a képzőművészet a harmónia, a szépség révén a jót hozza lelkűnkbe.

 

Ezt érezzük Csernák Edit alkotásait szemlélve.

Kívánok örömteli, boldog alkotóéveket, kiteljesedést a munkában, magunknak pedig azt, hogy sok kiállításon gyönyörködhessünk festményeiben és textilképeiben!