Diákjuniális Balassagyarmaton

 

2017. június 15.

 

 

A Balassi énekkar zengte: „crazy music”

Balassis diákok

 

2016-ban elmaradt a korábbbi években megszokott Diákjuniális, azonban 2017. június 15-én ismét a város középiskoláinak és szakképző iskoláinak diákjai (és tanáraik) népesítették be a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ, majd a Civitas Fortissima tér környékét.

 

Az eseményt igazi színkavalkád jellemezte, nem csupán a fiatalok viseletében, hanem a bemutatók sokaságában is.

 

A megyeháza előtt Medvácz Lajos polgármester köszöntötte a nap résztvevőit, kiemelve, mennyire fontos szerepet tölt be az Ipoly-parti iskolavárosban a diákság, és mennyire örülne, ha mind többen választanák a tanulmányaik befejezése után is lakhelyül ezt az élhető és éltető települést.

Egy önvédelmi technika: bemutatják a Mikszáth tanulói

Egy önvédelmi technika: bemutatják a Mikszáth tanulói

 

 

Az üdvözlő szavakat követően a hat oktatási intézmény tizenöt perces kulturális bemutatója következik. A Balassi Bálint Gimnázium kezd. Vegyeskaruk nem komolykodik: a zulu-dal szól a torkokból, meg az ének az oroszlánról, aki a dzsungelben éppen alszik, majd az őrült muzsika dallamai aratnak vastapsot. A Mikszáth középiskola tanulói közül előbb a rendészeti szak hallgatói adnak egymásnak és a társaknak némi önvédelmi leckét, kisvártatva pedig fura öltözetben libbennek elő a tanárok. Vad boszorkánytánc indul, ráadásul koreai rap zenére, a "„Gangman stílust" a férfi tanerő öt tagja mutatja be, kiváltképp élethűen, ami aztán hatalmas kacagást vált ki a szemlélődőkből. A Szondi György Középiskola fiai és lányai rock-ritmusokra esküdnek. Vezéralakjuk, Kucsik István előbb egy Tankcsapda-számmal hódít, majd a "Nélküled" szól, könnyet csalva a szemekbe, és a közismert refrént az egész Civitas Fortissima tér zengi vissza.

 

A Nyírjesben működő RIDENS speciális iskola tanulói Fenyő Miklós világát hozzák elő. Miközben felcsavarodik az a bizonyos szőnyeg, a tarka szoknyás táncos lányok táborában édes csókra vár az énekes fiatalember. A fellépők sorát a Szent Imre Keresztény Iskola és a Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola műsora zárja, egyfajta unplugged-villámcsődület előadással.

A diáksereg élvezte a látványos bemutatókat

 

A balassagyarmati diákság ezzel az eseménnyel búcsúzott az iskolaévtől, megkezdve a várva-várt vakációt.

 

 

2017. június

 

Forrás: Hegedűs H. - Sztranyovszky B.

www.nhc24.hu