Utak és útelágazások

 

Csegeziné Téglás Mária életútja Drégelypalánktól a magyar bélyegkiadásig

 

2012. december 6.

 

 

 

A Honismereti Kör idei zárórendezvényén a drégelypalánki születésű, majd volt Szántós diák, Téglás Mária volt a vendég.

 

 

Balassagyarmathoz személye, a Szántós tanulmányokon túl azzal kapcsolódik, hogy neki köszönhetően az elmúlt években a magyar bélyegeken, levelezőlapokon Balassagyarmat, művésztanárai és a Szántós alma máter is megjelenhettek.

 

Hosszú volt azonban az út, amely Drégelypalánktól elvezetett odáig, hogy a Téglás Mária irányította magyar bélyegkiadás olyan sikereket, elismeréseket érdemeljen ki, mint az, hogy egymást követő három évben Európa legszebb bélyegének a Magyar Posta kiadását válasszák.

 

Téglás Mária visszaemlékezése inkább a gyermekkorra, szüleire, és gimnázium tanáraira vonatkozott, hiszen ezek az élmények, benyomások és ott tanultak határozták meg további életútját.

A szerető család, nagyszülei, szülei, testvérei tökéletesen ellensúlyozták, elfeledtették azt, hogy bizony szegénységben teltek az 50-es évek (szinte a semmiből teremtettek nekünk egy álomvilágot). Tovább nehezítette a család helyzetét, hogy a kántortanító édesapa pályája, aktív kulturális, közösség összetartó tevékenysége is kénytelenül megtört a faluban (ekkor lettünk mi reakciós család).

Az édesapa zenei tehetsége, kézügyessége, édesanyja szorgalma és családösszetartó ereje, művészetek iránti érdeklődésük azonban megadták Mária számára a kellő alapokat.

 

A balassagyarmati Szántó Kovács János Gimnáziumban több meghatározó tanára volt, akikre ma is tisztelettel emlékezik.

Babits Évára, irodalomtanárára, Réti Zoltánra - aki személyesen is megjelent az esten -, akitől a zene, művészetek szeretetét tanulta, Farkas Andrásra, akinek a stílusok és művészeti korok ismeretét köszönheti, Kovács Ferencnére, akinek pedagógia következetességét csodálta, Kurinczi Bélánéra, akitől önbizalmat és magabiztosságot kapott.

 

Réti Zoltán feleleveníti emlékeit Téglás Józsefről

 

1969-ben a Szántó Kovács János Gimnáziumban tett érettségije után, azonnal a Magyar Postához kötelezte el magát. Bár a győri Távközlési Főiskolán üzemmérnöki diplomát szerzett, de szívéhez és érdeklődéséhez a magyar bélyeghez és bélyegkiadáshoz kötődő szakmai feladatok álltak a legközelebb.

1985-2011 között a bélyegkibocsátás felelőseként, majd vezetőjeként számtalan magyar bélyeg kiadásában ill. a Bélyegmúzeum igazgatójaként, a múzeum anyagának felújításában végzett jelentős munkát.

Fontos szerepe volt abban, hogy a magyar bélyeg nemzetközileg is rangot szerzett magának.

 

Magyarország új Alaptörvénye a Posta bélyegén

 

Sikerrel fogadtatta el, hogy egyes események, évfordulók kapcsán a Magyar Posta bélyegkiadványaira különböző formában Balassagyarmat és hozzá kapcsolódó művészek, művésztanárok alkotásai is felkerüljenek.

 

Így Réti Zoltán alkotása, a Juhászkereszt lett a 2009-es húsvéti bélyeg,

 

 

Farkas András és Réti Zoltán Madách ábrázolásai kerültek Az ember tragédiája 2010. évi évfordulós kisívre,

 

 

de készült Balassagyarmatról, Horváth Endréről és a jubiláló Szántó/Szent-Györgyi Albert Gimnáziumról levelezőlap is.

 

 

 

2012. december

 

Összeállította, fotók: Nagy László