Civitas Fortissima kárpát-medencei történelmi verseny

 

2013.január 29.

 

 

Ismét együtt emlékezett Felvidék és Balassagyarmat diáksága. Az 1919 januári eseményeket és a magyarság történetének sorsfordító állomásait megidéző rendkívül színvonalas nemzetközi versenyre idén is a Civitas Fortissima ünnepségsorozat szerves részeként került sor városunkban.

 

A Fidesz ifjúsági tagozata (Kertész Csilla) és a Via Nova ICS (Cseri Ilona) által szervezett vetélkedő immár ötödik alkalommal került megrendezésre, az eseményhez méltó környezetben, a Polgármesteri Hivatal Dísztermében.

 

Középen a verseny egyik szervezője Kertész Csilla

 

A rendezvény díszvendége Wittner Mária, az 1956-os harcok legendás alakja, a siralomház túlélője, '56 igaz ügyének fáradhatatlan harcosa volt, aki megnyitotta a napot, majd a zsűri elnökeként tevékenykedett.

 

Balról: Dr. Szakács Zoltán, Medvácz KLajos, Wittner Mária, Kerszaszomor küldöttsége

 

Ebben az évben a résztvevő csapatoknak a verseny állandó témája, tehát az 1919-es csehkiverés mellett az 1956-os forradalom és szabadságharccal kapcsolatos tudásukról kellett számot adni. Az előzetes feladat is ehhez kapcsolódott: a diákoknak egy ppt-t kellett készíteniük, amelyben azt mutatták be, mit is jelent 1956 a mai fiatalok számára. A versengés ezek prezentációjával vette kezdetét, a csapatok sorban bemutatták az általuk készített pályamunkákat.

 

 

Ezt a feladatot Wittner Mária értékelte, aki az általa legjobbnak ítélt ppt-t, a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Középiskola munkáját részesítette különdíjban.

Ezt követően a csapatoknak egy feladatfüzetet kellett kitölteniük, benne a Civitas Fortissimához és 1956-hoz kapcsolódó kérdésekkel, majd a titkos küldetés című feladatban történelmi helyszíneket kellett felismerniük.

 

A verseny szervezői

 

A délután Wittner Mária előadásával folytatódott, aki felidézte 1956-os emlékeit, és részletek kerültek bemutatásra a Hóhér, vigyázz! című filmből.

 

A nap az eredményhirdetéssel zárult, a díjakat Medvácz Lajos, Balassagyarmat város polgármestere és dr. Szakács Zoltán, a Civitas Fortissima Kör elnöke adta át.

 

Az első három helyezett csapat a felvidéki versenyzők közül került ki.

 

1/         Fegyverneki Ferenc Nyolcéves Egyházi Gimnázium, Ipolyság

2/         Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium, Dunaszerdahely

3/         Ipolysági Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium

 

A győztes csapat, Wittner Máriával

 

 

2013. január

 

Összeállította: Bellérné Pribelszki Annamária