"Civitas Fortissima"

Kárpát-medencei Történelmi Verseny Balassagyarmaton

2012. január 28.

 

 

A Civitas Fortissima kapcsán Balassagyarmat sokféle rendezvénnyel emlékezik 1919 hőseiről. Különleges formája a tiszteletadásnak az a nemzetközi vetélkedő, amelyre Kárpát-medencei magyar fiatalok jönnek el azzal a céllal, hogy megemlékezzenek közös történelmünk dicső korszakairól.


A már-már hagyománnyá váló rendezvényt a Fidesz Nógrád megyei ifjúsági tagozata és a Via Nova ICS közösen szervezi azzal a céllal, hogy a Trianonnal egymástól elszakított részek fiataljainak egységes történelmi tudatát ápolja, bővítse a diákok történelmi ismereteit.
Ebben az évben már negyedik alkalommal találkozott Balassagyarmat és a Felvidék magyarsága, hogy közösen elevenítsék fel azokat az eseményeket, amelyekre oly büszkék lehetünk, amelyek elszakíthatatlan részét képezik identitásunknak s közös gyökereinket alkotják.

 

A Városháza Dísztermében tizenegy csapat gyűlt össze, hogy összemérje tudását a magyar történelem sorsfordító időszakairól.

 

A megmérettetést Medvácz Lajos polgármester úr és Balla Mihály országgyűlési képviselő úr nyitották meg.

 

 

Köszöntőjükben hangsúlyozták, mennyire fontos, hogy legyenek ilyen rendezvények, amelyek segítségével a ma fiataljai megismerhetik múltjukat.

 


A viadal két részből állt. Az első fordulóban a versenyzőknek egy nehéz feladatlapot kellett kitölteniük, amelyben szerepelt többek között keresztrejtvény, szövegkiegészítés, anagramma, haditudósítás írása, majd következett a szóbeli rész. A diákoknak először villámkérdésekre kellett válaszolniuk, majd "titkos küldetés" során eljutni Komárom várába. Az utolsó feladat egyszerre igényelt kreativitást és tudást: a Feszty-körkép mintájára a versenyzőknek meg kellett rajzolniuk az 1848/49-es szabadságharc főbb állomásait, csomópontjait. Érdekes és igényes megoldások születtek, s ennek a versenynek talán épp ez a legnagyobb érdeme, hogy nem kizárólag a tárgyi tudást kéri számon, hanem kreativitást is igényel, a megtanultak szabadabb alkalmazását.


 

A Mikszáth Kálmán Középiskola csapata

 

Talán ennek is köszönhető, hogy a gyerekek mindig jó szájízzel térnek haza, s kedvük támad ismételten részt venni a vetélkedőn, ezt bizonyítják az évről évre visszatérő diákok is.

 

 

A feladatok megoldása után a szervezők ebédre invitálták a résztvevőket, majd a Madách Imre Filmszínház adott otthon az esemény záró részének. Először Csach Gábor alpolgármester úr tartott előadást Balassagyarmat múltjáról és jelenéről, majd Tyekvicska Árpád, a Nógrád Megyei Levéltár igazgatója elevenítette fel 1919 eseményeit.

 

Az ünnepélyes eredményhirdetésre visszatért a Polgármester Úr, valamit dr. Szakács Zoltán, a Civitas Fortissima Kör elnöke, aki meleg szavakkal méltatta az immár hagyománnyá váló versenyt és annak szervezőit. Kertész Csilla, a verseny egyik főszervezője a másnapi Civitas Fortissima emléknapon a Kör emlékplakettjét vehette át az elnök úrtól.

A végeredmény nagyon szorosan alakult:

I. hely           Ipolyság Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium           88 pont

Az első helyezett Ipolyság Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és tanáruk

II. hely         Balassi Bálint Gimnázium                                            86 pont

III. hely        Ipolyság Fegyverneki Ferenc Katolikus Iskola         71 pont

IV. hely        Mikszáth Kálmán Középiskola                                     70 pont

V-VI. hely    Szent Imre Gimnázium-és Dunaszerdahely           66-66 pont

 

Gratulálunk versenyzőknek és szervezőknek egyaránt, reméljük, 2013-ban is együtt emlékezünk majd!

 

2012. január

Összeállította: Bellér Annamária