Bűnesetek Nógrádban – 2020:

 

több bűncselekmény, jobb felderítés

 

 

Itt a legcukibb rendőrautó

fotó: vezess.hu

 

A megyei rendőrfőkapitány az előző évekhez hasonlóan beszámolt a megyei közgyűlés előtt Nógrád 2020. évi közbiztonsági helyzetéről.

 

A Megyei Önkormányzat a honlapján tette közzé a 2021. június 17-i közgyűlés meghívójához csatolt rendőrségi beszámolót. Azonban, az azóta eltelt több, mint egy hét sem volt elegendő arra, hogy közzétegyék a jegyzőkönyvet, bár a beszámolót minden bizonnyal elfogadta a testület.

 

Igaz, a közzétételi késlekedés régóta megszokott az Önkormányzat esetében, honlapjuk nyitó oldalán egy 2016. évi közgyűlés videó anyagát tekinthetjük meg, többszörösen idejétmúlt dokumentumok „jól” megférnek azokkal, amelyekhez éppen most várnának javaslatokat, sajnos az azokra adott határidők is időközben elteltek…

 

Jegyzőkönyv hiányában így az érdeklődő nem tudhatja, fogalmazott-e meg a megyei vezetés kérdéseket, netán elvárásokat és kiderült-e, mi az a „nagy B lapszámú közokirat hamisítás, valamint csalássorozat” ami nagymértékben rontotta a megyei mutatókat 2020-ban. Pedig a bűnügyi helyzet alakulása fontos mutató a helyben élők, de a letelepedni szándékozók számára is. A megyei stratégiai tervek is érintik ezt, cél, hogy az eddiginél teljesebb képet nyújtsunk a megyéről.

 

Dr. Somssich Gabriella megyei rendőrkapitány beszámolójából kiderült, hogy a megyében jelentősen, 25.6 %-al több regisztrált bűncselekmény történt, mint 2019-ben, és ez négy év óta a legrosszabb számadat.

 

 

Meglepő módon a növekvő bűncselekményekhez legnagyobb mértékben a balassagyarmati és szécsényi rendőrkapitányságok települései járultak hozzá. A balassagyarmati körzetben (amely tehát nem csak a várost, hanem a környező településeket is jelenti) 933 bűncselekmény történt, a szécsényiben 807. A jelentés hivatkozik arra, ha a számadatokból kivennénk a „nagy B lapszámú közokirat hamisítás, valamint csalássorozat” cselekményeket, akkor jobb mutatókat kapnánk. Sajnálatos, hogy az anyag nem részletezi, e mögött mi áll? (hány és milyen összegű visszaélés, van-e ebben területi jellemző, az esetek hogyan szüntethetők meg a jövőben stb.)

 

Ugyanakkor örömteli, hogy a nyomozás eredményesség tovább javult, 84.3 %, ami az utóbbi évek legjobb eredménye. Ennek hatására 100%-os volt a felderítés az emberölések, a kábítószerrel visszaélés, az szgk. lopások és az orgazdaság felderítése terén, míg a leggyengébb a rongálások (56 %) nyomozásakor.

 

A beszámoló további részletei itt olvashatók.

 

 

2021. június 27.

összeállította: Nagy László