Balassagyarmat kiáll a

határon túli magyarság kisebbségi jogai mellett

 

 

 

Balassagyarmat Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2016. január 28-i ülésén határozatot hozott arról, hogy kinyilvánítja tiltakozását a romániai magyarság kisebbségi jogait és a székely autonómiatörekvéseket érő, még mindig tapasztalható hatósági visszásságok ellen,

 

továbbá,

 

a képviselő-testület felkérte a polgármestert, hogy kezdeményezze Magyarország önkormányzatainál hasonló szolidaritási nyilatkozatok megtételét, ezzel is kifejezve a magyarság egységes kiállását a romániai magyarság jogainak védelme érdekében.

 

A polgármester sajtónyilatkozata szerint: egy nappal a Civitas Fortissima ünnep előtt mártírjainak emléke kötelez minket arra, hogy felszólaljunk a határon túl maradt magyarság és minden embertársunk védelmében, akiket magyarságukért sorozatosan hátrányos megkülönböztetés ér. Sajnálatos módon Romániában még mindig sérül az Európai Unió alapelveit sértő kisebbségi jogok védelme. Újra atrocitások érik azokat az európai polgárokat, akik a magyar identitásért vagy az erdélyi autonómiáért emelnek szót, vagy hajtanak végre ezzel kapcsolatos ártalmatlan jelképes akciókat.

 

 

Politikai jellegű nyilatkozat kiadása nem az első eset a Medvácz Lajos polgármester vezette testület működése alatt. Sólyom László köztársasági elnököt 2009-ben persona non grata-vá nyilvánító szlovák állami verdiktre adott válaszként a Bajnai-Fico, magyar-szlovák miniszterelnöki találkozó idején, 2009 őszén is markánsan nyilvánított véleményt a városvezetés.

 

 

2016. január

forrás: Csach Gábor alpolgármester