Nógrádi grafikusok kiállítása a budapesti Bartók 1 Galériában

 

 

 

 

Az immár tizenkét éve működő Bartók 1 Galériában 2024. január 4-én, a Nógrádi Huszonhetek grafikai kiállítás résztvevőit László Dániel galériatulajdonos köszöntötte, aki elmondta, örömmel adtak kiállítási lehetőséget a nógrádi alkotók műveinek, hiszen többek között céljuk Kárpát-medence művésztelepeinek, műhelyeinek bemutatása.

 

Balról jobbra: Merczel Péter, Fricska Éva, László Dániel, Orbán György János

 

A kiállítás ötletgazdáit, szervezőit illetően elmondható, ”keresd a nőt” hiszen Fricska Éva, a balassagyarmati Artéria Galéria művészeti vezetője, tulajdonosa volt, aki lehetővé tette a Nógrádi Huszonhetek budapesti bemutatkozását, de a Horváth Endre-díjas Mózer Erzsébet, a Magyar Nemzeti Galéria restaurátora, grafikusművész személyében méltó társat talált kezdeményezéséhez, aki javasolta, a gyarmati magángaléria csatlakozzon a Grafika Hónapja rendezvényéhez.

 

Mózer Erzsébet: Mese a halakról

 

Így vált lehetővé huszonhét nógrádi ill. a megyéhez kötődő művész 52 alkotásának fővárosi bemutatása, ami mindenképpen különleges újdonság, hiszen Nógrád  eddig aligha büszkélkedhetett azzal, saját kezdeményezéssel tette lehetővé alkotóinak vármegyehatáron túli  csoportos kiállítását.

 

Merczel Péter: Big Brother figyel téged és nem szégyelli

 

Most mindez ráadásul egy magángaléria révén valósulhatott meg, így Fricska Éva minden elismerést megérdemel, vállalta a kiállításrendezői feladatokat, de egyben az ilyenkor felmerülő terheket, kockázatokat is.

 

Horváth Zoltán: Egy Ady vers után

 

A bemutatandó anyag tekintetében Évának világos szándékai voltak, a három, már elhunyt Mester, Szabó Vladimir (1905-1991), Farkas András (1920-1991) és Jánossy Ferenc (1926-1983) alkotásai mellett (akik egyébként nem csak a grafika művelői voltak) éppúgy teret adni a már befutottak, mint a fiatal főiskolai-, egyetemista grafika-szakos hallgatók műveinek.

 

Jánossy Ferenc: Elhagyatva

 

Mag Fruzsina: Átjárók

 

A kiállítást Orbán György János, a salgótarjáni Balassi Bálint Asztaltársaság elnöke nyitotta meg, aki egyik művével maga is szerepel a kiállításon. Elmondta, a grafika sajnos nem részesül kellő megbecsültségben a képzőművészeti ágak között, ezért is hasznos, ha lehetőség nyílik a mostanihoz hasonló bemutatkozásra.

 

Tornyos Márton: Szarvacska

 

Fontosnak nevezte az alkotók generációinak „egymásra épülését”, hiszen például Farkas András, Csemniczky Zoltán több, most kiállító mestere volt, így a fiatalabb korosztályok tudtak kitől és mit átvenni. Ezek az eltérő korosztályok (Orbán György János baby-boom, X, Y generációkba osztotta őket) együttes megjelenése tehát a kiállítás egyik nagy érdeme is, hiszen az alkalmazott művészeti technikák mellett a korosztályok eltérő látásmódját is tetten érhetjük a művekben.

 

A kiállítás Budapest XI. ker. Bartók Béla út 1. sz alatti MITZI kávézó I. emeleti galériáján díjmentesen tekinthető meg 2024. január 23-ig, hétfő-péntek 11.30-23.00, szombat-vasárnap 09.00-20.00 óra között.

 

 

2024. január

összeállította: Nagy László