Teljesült Bálint nagy álma
Európa-bajnoki
harmadik helyezést ért el a kilencéves balassagyarmati karatéka

 

2014. május 24-25.

 

 

jhPYUZBAIRwQHkFgyJbq6C308.jpg

 

Teljesült Muhari Bálint nagy álma:  a kilencéves balassagyarmati kisfiút a magyar shotokan karate-válogatott tagjának választották és így májusban részt vehetett a prágai Európa-bajnokságon. Bálint kimagaslóan teljesített élete első nemzetközi versenyén: harmadik helyezést ért el a kontinens legjobb karatékáit felvonultató bajnokságon. Az alábbiakban a kisfiú élménybeszámolóját olvashatják a prágai útról és az Európa-bajnokságról.

2010 szeptembere óta karatézom. 2012 februárjábanban kezdtem versenyezni, évente 5-6 versenyen vettem részt, és mindig dobogós helyezést értem el. Az volt a nagy álmon, hogy Európa- bajnokságon vehessek részt. Szüleim biztattak, edzőim támogattak, és felkészítettek. Takács Csaba edzőm benevezett Magyarország legjobb karatékáinak válogatott edzésére. 2014.05.10-én izgalommal készültem az edzésre. Nagy volt a tét, így minden erőmet beleadva teljesítettem a gyakorlatokat. Az edzés végén felsorolták a magyar válogatott utazó keretének névsorát. A nevem hallatán nagyon nagy boldogság fogott el, és megtudtam, hogy kétféle versenyszámban is indítanak egy másik 9 éves budapesti fiúval.

2014.05.17-én már a magyar válogatott közös edzésén vettem részt Budapesten. Megkaptam a bordó színű Hungary feliratú melegítőt és a magyar címert, amit a karate ruhámra felvarrtunk.

2014.05.22-én csütörtökön 9 órakor volt az indulás Budapestről. 47 gyerek (9-17 éves korig) és három edző felszállt egy szép kék színű autóbuszra. Délután 17 órára értünk Prágába a Kanárek Hotelbe. Elfoglaltuk a szobákat, kipakoltunk és ismerkedtünk. 2014.05.23-án pénteken korán volt az ébresztés, reggeli és utána nagyon kemény, izzasztó edzés következett az egyéni versenyzőknek, majd a csapatoknak külön edzés következett. Délután a városközpontba utaztunk, itt találkoztunk a szülőkkel , ebédeltünk és közös városnézésre indultunk.

A híres Károly hídon sétáltunk, majd megnéztük az Óváros teret. Itt található a világ leghíresebb csillagászati órája (Orloj), ez Prága fő attrakciója, minden órában zeneszóra 12 apostol jelenik meg az óra felett. Kb. fél éve Anyukámnak ígéretet tettem, ha kijutok Prágába, veszek neki egy sört. Az ígéretemet teljesítettem, szüleimet meghívtam egy korsó hideg csapolt cseh sörre. Sajnos a városnézés itt véget is ért, mert nagy vihar kerekedett széllel és hideg idővel. Metróval és busszal visszatértünk a szállásra.

Bálint és büszke szülei

Vacsora után korán ágyba parancsoltak minket, hogy pihenten ébredjünk. 2014.05.24. szombat: Eljött a nagy nap! Megkaptuk a sorszámunkat (én voltam a 422-es) és a pontos kezdés időpontját, és megbeszéltük a verseny menetét. 8 órára érkeztünk meg az Aréna Spártába - ez szép nagy sportcsarnok volt. /A/ szektor volt a kijelölt helyünk, itt találkoztunk újra a szülőkkel, ők már feldíszítették zászlókkal a szektort. A megnyitó következett. A részvevő 15 ország felsorakozott. A felvezető Hungary tábla láttán nagy taps, dudálás, integetés hallatszott a szülők részéről. Volt, aki sírt örömében, volt, aki csak borzongott a meghatottságtól.

A verseny 6 küzdőtéren zajlott egyszerre. A 9 éves fiú korosztály 12 fővel állt fel a kata "formagyakorlat" versenyszámhoz. A főbíró felmutatta a gyakorlat nevét és két gyerek egyszerre végezte el a megadott katát. Négy bíró döntött arról, ki jut tovább, és ki az, aki kiesik. Kétszer mérkőztem meg, így bejutottam a négyfős döntőbe. Közben hallottam az A szektor szurkolását "hajrá Bálint, ria-ria Hungária". A döntőben már hat bíró és a főbíró pontozása alapján bronzérmesként a 3. helyen végeztem. Utána jött a kötött küzdelem, a kumite. Én itt kiestem, de a társam, Máté bronzérmes lett.

Nagy volt a boldogság, öleltek, kezet fogtak velem, gratuláltak a társaim, edzőim, szüleim és mindenki, aki magyar volt. 13 órakor kezdődött az eredményhirdetés. Magyar zászlót kötöttek a nyakamba, és felálltam a dobogó 3. helyére, mellettem két orosz fiú közösen fogták országuk zászlaját. Az érzés leírhatatlan volt. Fáradtan értünk vissza a szállásra, de megérte.

 

 

2014.05.25. vasárnap a csapatok versenye következett, felszabadultan szurkoltam társaimnak. A nap végére a magyar csapat szerzett 5 arany, 6 ezüst, 16 bronzérmet és három 4. helyezést.

Örülök, hogy én is érmet hozhattam országomnak, és hogy ilyen nagyszerű csapat tagja lehetek.

Köszönöm szüleimnek, edzőimnek Kempf Péter Balassagyarmat, Takács Csaba Balassagyarmat, Lőrik Csaba Pásztó.

 

Muhari Bálint, Balassagyarmat, Szabó Lőrinc Általános Iskola, 3. a osztály

(első közlés: http://ipoly.menti.hu/)