Új balassagyarmati utcanevek

 

2017. július

 

 

 

Balassagyarmat város önkormányzata a legutóbbi képviselő-testületi ülésén három utcának adott nevet.

 

A Nyírjes üdülőterületére bevezető központi út folytatásaként, a parkerdő lombjai alatt egészen a legnagyobb tó gátjáig vezető szakasz ezentúl Ilovszky Ármin nevét viseli.

 

 

Nem véletlen a választás. A zsidó származású befolyásos gazdálkodó, városi testületi tag az 1920-as évektől kezdve fokozatosan alakította ki munkatársaival a Nyírjes hét tavának halgazdaságát, illetve az ő tevékenységéhez köthető a korszerű bolgárkertészet, dohánytermesztés és állattenyésztés helyi virágkora is.

 

*

 

Zórád Ernőről a külvárosban neveznek el egy kis közt.

 

A város délkeleti részén található, a Huszár Aladár és Veres Pálné utcákat összekötő köz ezentúl Zórád Ernőnek állít emléket. A Balassagyarmaton született híres grafikus mindig is szeretettel gondolt vissza szülőföldjére, egy-két alkotásában meg is örökítve e tájhoz kötődő emlékeit. A"Tabán festője" azonban leginkább a képregény kedvelők körében közismert, egyedi jellegzetességű rajzai révén.

 

*

 

Nem messze innen, a Szabó Lőrinc Általános Iskola és a Springa dombi parkerdő közti, éppen kialakításra váró, leendő lakóövezet - ahol már a telekkijelölések megtörténtek - utcája Sipeki Balás Ferenc nevét viseli a jövőben, aki az Ipoly-parti település egyik legjelentősebb közéleti személyisége volt.

 

 

Az 1896-ban főbírónak választott férfi - azaz mai értelemben polgármester - a leghosszabb ideig látta el ezt a tisztséget, és az ő időszaka alatt valósultak meg Balassagyarmaton a legjelentősebb építészeti beruházások: a főgimnázium, a vágóhíd, a Pénzügyi Palota, a postaépület. Megújult a városháza, a kórház, kialakult a mai Palóc liget, az Otthontelep, a Hősök tere, fontos fejlesztések történtek a vasúton, kockakő burkolatot kapott az utcahálózat, aszfaltozták a járdákat és megkezdődött a közvilágítás kiépítése. Az önkormányzattól származó információink szerint Sipeki Balás Ferenc portréját a közeljövőben kihelyezik a városháza nagytermének falára, elődje, Reményik Károly arcképe mellé.

 

 

Honlapszerk. megjegyzése:

 

Jelen anyag összeállításakor/átvételekor (2017. augusztus 10.) a város honlapján még nem szerepel az utcanévadásról is rendelkező testületi ülés meghívója, ezáltal az ülés jegyzőkönyve sem. (utolsó testületi ülés jegyzőkönyve 2017. március 10-i keltű) Így jelenleg nem tudható, mikor és milyen tartalommal döntött a fenti témában a képviselőtestület.

 

 

2017. augusztus 10.

 

Forrás: Hegedűs Henrik írása – www.nhc24.hu

 

Fotók: Zonda Tamás: Balassagyarmat jeles polgárai c. könyv