VÁROSKÉPEK

CIVITAS FORTISSIMA - ARTE MAGISTRA

 

KIÁLLÍTÁS A SZERBTEMPLOM GALÉRIÁBAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Civitas Fortissima 100 Emlékév alkalmából kiállítás nyílt a Balassagyarmathoz kötődő képzőművészeknek a városról készült alkotásaiból. A kiállítást 2019. március 30-án Csach Gábor művészettörténész nyitotta meg, közreműködött Kanyó András fuvolaművész. A Zolnyánszki Zsolt Benedek által rendezett tárlat május 23-ig tekinthető meg.

 

Bacsúr Sándor, Farkas András, Jánossy Ferenc, Reiter László, Réti Zoltán és Telek Balázs alkotásai mellett 14 meghívott képzőművész munkája (tusrajz, diófapác, akvarell, tűzzománc, olajfestmény, linómetszet, vegyes technika, fotó) látható a kiállításon.

A képek nincsenek feliratozva, így beazonosításuk kisebb kihívást jelentett.

 

 

 

 

 

 

 

Bacsúr Sándor alkotása

 

id. Telek Zoltán alkotása

 

 

 

 

 

 

A legtöbb kiállító a város emblematikus épületeit örökítette meg. Mindig felkavaró élmény az 1944-ben felrobbantott zsinagóga tűzzománc képét látni (Bacsúr Sándor). Feltűnik egy kollázson a Krekó-ház (Kusnyár Evelin) és egy akvarellen a régi malom épülete (Farkas András). A polgári iskola (Bödőcs Ildikó) és a homlokzati domborművéről készült fotó (Akáczi Zoltán) is szerepel a művek között. Egy régi, kétablakos, kontyolt tetős parasztház (ifj. Telek Zoltán), az új főtéri zenepavilon (Varga Ágnes) és a Tornay Galéria esti látványa (id. Telek Zoltán) is megihlette a művészeket. Linómetszet készült a szerb templomról és a városházáról (Bögös András).

 

 

 

 

 

 

 

Pozsonyiné Stiffl Ágnes alkotása

 

Réti Zoltán alkotása

 

 

 

 

 

Az r. k. nagytemplom (Pozsonyiné Stiffl Ágnes, Deme Róbert), az evangélikus templom (Réti Zoltán), a református templom (Deme Róbert) mindig kedvelt témája a művészeknek.

 

 

 

 

 

Szlobodnyik Pál alkotása

 

 

 

 

A főtér képe látható tusrajzokon egy korábbi kialakításában (Deme Róbert, Molnár Antal) és az újabb változatában is (Szlobodnyik Pál).

 

 

 

 

 

Farkas András alkotása

 

 

 

 

Több képen szerepel az Ipoly part (Kirják Miklós, Nagy Márta) távolban a börtönnel, templomtoronnyal (Farkas András, Pozsonyiné Stiffl Ágnes, Jánossy Ferenc).

 

 

 

 

 

Jánossy Ferenc alkotása

 

 

 

 

A főutca a Kossuth Lajos utca felől nézve (Szlobodnyik Pál, Deme Róbert), a főutcán volt egykori piac (Molnár Antal) és a főutca forgalma a nyolcvanas években (Reiter László) is megörökítésre került.

 

 

 

 

 

Deme Róbert alkotása

 

 

 

 

Az utcaképeken szerepel a főutcai ligetbejáró (Deme Róbert), az Ady Endre utcai ligetbejáró a platánfákkal (Deme Róbert, Farkas András), a Patvarci utca (Deme Róbert) és régi családi házak által szegélyezett utca (Varga Ágnes, Nagy Márta).

 

 

 

 

 

Nagy Márta alkotása

 

 

 

 

Megihlette az alkotót az antenna ég felé törő acélszerkezetének és egy beton kerti járdának geometriája (Zolnyánszki Zsolt Benedek). Különös alkotás a vasúti felüljáróról camera obscurával készült fotókompozíció (Telek Balázs). A tárlatot a városról készült légifelvétel zárja (Pénzes Géza).

 

 

 

A kiállítás képei itt megtekinthetők.

 

 

 

Nagy Angela

2019. április 20.