Elismerő oklevelet kapott a balassagyarmati Alternatíva zenekar az

Éter Tehetségkutató Fesztiválon

 

2014. május 16-18

 



 

Az Egri Napok keretében megtartott Feszt!Eger egyik jelentős rendezvénye volt az Éter Fesztivál könnyűzenei tehetségkutató verseny, amelyre az Alternatíva zenekar is benevezett. A közel száz zenekarra mintegy két hónapig, az interneten keresztül a fesztivál honlapján szavazni lehetett. A szavazást szoros versenyben az Alternatíva zenekar nyerte, ezzel megkapta a közönség díjat. A leadott szavazatokat, és az ezzel járó bizalmat a zenekar tagjai ez úton is köszönik!

 

A verseny kiírása idő közben némileg módosult, a végső változat szerint a közönségszavazás első helyezettje, és  a szakzsűri által kiválasztott további 19 zenekar vehetett részt a döntőben.

 

A 2014. május 16-18 között megrendezett Éter Fesztiválnak a Losonczy völgyben lévő Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok biztosított helyszínt. A többszintes, egykori kőbánya gödröket igényesen udvarokká alakították át, amelyeket alagutak kötnek össze. A sziklatömbökbe vájták ki a boros pincéket és a kiszolgáló helyiségeket is. A legfelső két szinten lévő bánya udvaron állították fel a nagy és a kis színpadot. Ez utóbbin zajlott a tehetségkutató, majd mindhárom nap az esti órákban mindkét színpadon több ezres közönség előtt neves magyar előadók léptek fel. A tehetségkutató döntőjébe bejutott zenekarokat két részre osztották. Időpont egyeztetési problémák miatt 16-án pénteken hét zenekar lépett fel, még a szombati napon tizenhárom. Az Alternatíva a szombati fellépést kérte.

 

 

A balassagyarmati zenekar a 9. helyet húzta, amivel elégedettek voltak. Ez azt jelentette, hogy a tizenegy órakor kezdődő programban tizenhat óra körül kerülnek színpadra. A verseny az előzetesen meghirdetett feltételekkel zajlott. Minden együttes fél órát kapott. Ez idő alatt el kellett végezni a beállást, - amit illett tíz perc alatt elvégezni - és a további idő maradt a zenélésre. Aki a beállással túl lépte a tíz percet, a műsoridejét kurtította meg, mert fél óra után a zenekart lekeverték. Meg kell jegyezni, hogy a zsűri humánus volt, 2-3 perc túllépést elnéztek. Az Alternatíva tagjai ennek tudatában a próbák során a műsort a felszerelés összeszerelésével és a beállással együtt próbálták el, így az Egerben a vártnál is zökkenőmentesebben zajlott. Az Alternatíva a tervezett időpontban léphetett a színpadra. Kicsit rontotta a hangulatot, hogy tizenhárom, és tizenhét óra között folyamatosan szakadt az eső - utóbb kiderült, hogy a közeli falvakban jégeső is esett -, ezért a nézők száma erősen megcsappant.

 

A zsűri viszont, igaz bokáig érő vízben, de kitartott. Az volt a gyakorlat, hogy a produkció végén elvégezték a kiértékelést, mi közben az új zenekar már megkezdhette a felpakolást a színpadra. Az értékelésekre jellemző volt, hogy a zsűri a hibákra felhívta a figyelmet, ugyanakkor minden pozitívumot kiemeltek, és szinte az összes zenekarnál az értékelés valamilyen biztató befejezéssel ért véget. Az Alternatívánál kiemelték a jó szövegeket és a mai rockzenében nagyon hiányzó pozitív világképet. A zenekar az időkeretet kihasználva a már ismert Repülj tovább és Kellesz nekem számokon túl, a  Nézz fel és a Ti vagytok soron  című számokat adta elő. Ez utóbbinak premierje volt, első alkalommal hangzott el közönség előtt. A tizenkilenc órakor kezdődő eredményhirdetésen kellemes meglepetés volt, hogy a zenekar teljesítményéért elismerő oklevelet kapott, és minden döntős zenekar kedvezményes videóklipp forgatásban és stúdióhasználatban részesült.

 

 

2014. május

forrás: Alternatíva zeneka