ADVENTI HANGVERSENYEK

2012

 

 

 

 

 

2012. december 8.

RÓZSAVÖLGYI MÁRK ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

 

Az adventi koncertek sorát két fiatal énekes nagysikerű ária és dalestje nyitotta. Halmosi Tímea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének szakos hallgatója és Jambrik Zsolt, az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakos hallgatója koncertjén közreműködött Lévárdi Beáta - zongora és Palánki Éva - fuvola.

 

 

Betlehem a Szalézi templomban 2011

 

 

2012. december 14.

SZALÉZI TEMPLOM

 

A balassagyarmati középiskolák, kollégium és a zeneiskola kórusai tartották hagyományos adventi kórustalálkozójukat a Szalézi templomban. Kalocsay Frigyes tanár úr, karnagy által alapított, évtizedeken át megrendezett középiskolás énekkari találkozó változatlan népszerűségnek örvend, úgy a szereplők, mint a hallgatóság körében. Immáron 35. alkalommal megrendezett hangverseny méltóképpen szolgálta a karácsonyra való készülődést.

 

A hangversenyt P. Hartai Gábor SDB szalézi plébános atya nyitotta meg, üdvözölve a résztvevőket és a vendégeket. Az adventi kórustalálkozót szervező és levezető Lazsán Zsolt külön is köszöntötte a jelen lévő Kalocsay Frigyes tanár urat.

 

A Szent Imre Keresztény Általános Iskola Gimnázium és Szakképző Iskola kamarakórusa Lisznyai, Bárdos és Szilasi műveket adott elő. Közreműködött Franka Beáta tanárnő és két fuvolás tanuló. Vezényelt Lévárdi Beáta tanárnő, karnagy.

 

A Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola kórusának műsorában egyházi népénekek és Karai feldolgozás hangzottak el. Közreműködött Lévárdi Beáta tanárnő és Kovács Eszter tanuló. Vezényelt Hegedűs Szilvia tanárnő, karnagy. J. S. Bach: g-moll preludium c. művét orgonán előadta Pádár Martin.

 

A Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola kórusa latin nyelvű műveket és egy J. S. Bach művet adott elő. Vezényelt Franka Beáta tanárnő, karnagy. Közreműködött Lévárdi Beáta - orgona, Takács Lilla - blokflőte.

 

A 2012. június óta nem működő Szalézi Kollégium diákjai - akik jelenleg a Madách Imre Kollégiumban laknak - alakították meg a Memory Band énekegyüttest. Műsorukon, melyet Lazsán Zsolt tanított be és kísért gitáron, adventi énekek, egy feldolgozás és egy Piramis sláger szerepelt.

 

A Mikszáth Kálmán Középiskola kisegyüttese magyar és amerikai karácsonyi énekeket és a Kaláka Együttes népszerű számát adta elő. A Dallamos Együttes tagjai: Seres Ilona (ének-hegedű), Fábián Istvánné (ének), Czibulya Márk (ének), Palánki László (ének-gitár).

 

A Balassi Bálint Gimnázium vegyeskara karácsonyi dalfeldolgozásokkal, Gounod és Mendelssohn művekkel szerepelt. Vezényelt Mátyás Levente karnagy.

 

 

Betlehem a Nagytemplomban 2011

 

 

2012. december 18.

MIKSZÁTH KÁLMÁN MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

 

Az Örökség Kulturális Műhely hangversenyén Draskóczy Lídia népzenész mutatta be legújabb lemezét zenésztársaival, valamint a Családi Kórus Terényből elnevezésű, az ökumené szellemében működő együttessel. A kórusban éneklő családok - Csesztvétől Terényen át Galgagutáig - , hitelesen tolmácsolták a keresztyén szellemiségű műveket. Draskóczy Lídia első lemeze Örömömben, bánatomban címmel jelent meg. Erre a lemezbemutató hangversenyre már el tudta hozni a frissen megjelent Lámpás az úton című lemezét is. Mindkét lemez dalai és karácsonyi dalok is felcsendültek. Az énekszámok között igék és versek hangzottak el. A kórus és a hallgatóság közös éneklésére is sor került több szólamban, Draskóczy Eszter vezényletével.

Lélekemelő, igazi adventi este volt.

 

 

Családi Kórus Terényből

 

 

 

2012. december 19.

MIKSZÁTH KÁLMÁN MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

 

A Zobonka- és az Iglice Táncegyüttes évzáró műsorát a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban tartotta. Nagy sikere volt a különlegesen koreografált pásztorjátéknak és a fergeteges táncnak a színháztermet zsúfolásig megtöltő közönség körében.

 

 

 

A felvételek 2011 decemberében készültek az együttesekről a szécsényi karácsonyi ünnepségen

 

 

 

2012. december 20.

RÓZSAVÖLGYI MÁRK ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

 

A Filharmónia Kelet-Magyarország Nonprofit Kft. és a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola Karácsonyi Hangversenyén közreműködtek az iskola művésztanárai, diákjai és a Balassagyarmati Dalegylet.

 

 

A Karácsonyi Hangverseny műsora:

 

Ecce, gound natura

J. S. Bach: O Jesulein süß

Előadta a zeneiskola kamarakórusa, Perneczky Zsolt - zongora

Vezényelt: Franka Beáta

 

Schumann: fisz-dúr románc

Magyar Valentin - zongora

 

Doppler: Magyar duett

Nagy Renáta - fuvola, Kanyó András - fuvola

Perneczky Zsolt - zongora

 

Joaquin Turina: Hommage à Tárrega

Bárány Tímea - gitár

 

Gershwin: Summertime

Zvolenszkiné Bene Annamária - fuvola, Tomisné Cselényi Noémi - gitár

 

Alexandre Tausman: Sonatine (Aria)

Tóth Péter - fagott, Perneczky Zsolt - zongora

 

Piazzola: Café 1930

Ember Dániel - fuvola, Tomisné Cselényi Noémi - gitár

 

J. S. Bach: Air

Barát Attila - szaxofon, Perneczky Zsolt - zongora

 

Ph. E. Bach: a-moll kvartett (Largo, Allegro)

Balassagyarmati Kamaraegyüttes

Kanyó András - fuvola, Perneczkyné Baranyi Klára - hegedű

Kanyóné Réti Emőke - gordonka, Perneczky Zsolt - zongora

 

Eljöttünk mind, zengjen az ének

Vivaldi: Laudate Dominum

Händel: Örvendj világ

Couperin: Jubilemus, exultemus

Balassagyarmati Dalegylet

Perneczkyné Baranyi Klára - hegedű

Tóth Miklós - trombita

Perneczky Zsolt - orgona

vezényelt: Ember Csaba

 

Karácsonyi dalok - közös ének

zongorán közreműködött Gyimesi László

 

 

 

 

2012. december 22.

LUTHER HÁZ

 

A Csalogató Együttes adventi hangversenyét a Luther Házban tartotta. 20. századi és kortárs magyar költők megzenésített verseinek virtuóz előadásával kápráztatták el a hallgatóságot, mint mindig. A saját megzenésítű és hangszerelésű művek kedves, színes előadása igazi ajándék volt a rajongói tábor számára.

 

A Csalogató Együttes tagjai: Tóthné Kecskeméthy Lilla (zeneszerző, gitár, ének), Kiss Márta (furulya, ének), Horváth Melinda (basszusgitár, furulya, ének), Lelkó Ildikó (hegedű, ritmushangszerek, ének), Percze Katalin (ritmushangszerek, ének), Demeter Deli Kristóf (hegedű) és egy szőke, angyalhangú kisfiú.

 

 

 

2012. december

Közreadta: Nagy Angela