1938 - 1968 - 2008

HATÁRHELYZET

 

Immáron hetven éve annak, hogy a bécsi döntés kijelölte az új határokat. Negyven éve pedig a Magyar Néphadsereg a szocializmus védelmében átlépte Csehszlovákia határát. Mindkét történelmi esemény városunk életére is máig tartó nagy hatással volt.

A Nógrád Megyei Levéltár két tudományos konferenciát és kiállítást rendezett a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.

A révkomáromi Selye János Egyetem Történelem Tanszéke közreműködésével Szlovákok és magyarok, elválás és szembenállás 1938-ban címmel nagy hatású, tanulságos előadások hangzottak el. A moderátor Tyekvicska Árpád, a Nógrád Megyei Levéltár igazgatója volt. Az előadásokhoz a korhű hátteret a füleki múzeum féltve őrzött zászlója biztosította. A zászló hímzett felirata A FELSZABADULÁS EMLÉKÉRE 1938.

 

Az alábbi előadások hangzottak el:

Pritz Pál

Magyarország és a nagyhatalmak 1938-ban

Szarka László

Kisebbségkutató Intézet igazgatója

Németország szerepe a bécsi határ kijelölésében

Ablonczy Balázs

MTA Történelemtudományi Kutatóintézete

Teleki Pál és az első bécsi döntés

Simon Attila

Selye János Egyetem Történelem Tanszék, tanszékvezető, Révkomárom

A szlovákiai magyarok a bécsi döntés napjaiban

Gaucsík István

Szlovák Tudományos Akadémia, Pozsony

A határ mint gazdasági probléma

A Pozsonyi I. Takarékbank helyzete az első bécsi döntés után

 

Tyekvicska Árpád, Pritz Pál, Szarka László, Ablonczy Balázs, Simon Attila, Gaucsík István

 

RÉTSÁG - LÉVA - 1968

 

1968. augusztusában a Szovjetunió és a Varsói Szer­ződés további négy tagországa - Lengyelország, Német Demokratikus Köz­tár­sa­ság, Bulgária és Magyarország -, az országok belügyeibe való be nem avatkozás el­vét durván megsértve végrehajtotta Csehszlovákia katonai megszállását. A magyar párt és a kormány, a Parlamentet megkerülve, a beavatkozásban való részvétel mel­lett dön­tött. Az 1968-as események egyik szereplője a rétsági katonai alakulat volt, amely Lé­va (Levice) központtal látta el megszálló feladatait.

 

A Lévai Állami Levéltár és a Nógrád Megyei Levéltár fotó és dokumentum ki­ál­lí­tás­sal, illetve az eseményeket, azok hátterét bemutató előadással emlékezett a tör­tén­tek­re.

A prog­ramban, a városvezetés után, Tyekvicska Árpád a Nógrád Megyei Levéltár igazgatója, Eva Besino­vá a Lévai Állami Levéltár igazgatója, valamint Végh József a rétsági művelődési központ igazgatója kö­­szön­tötte a vendégeket. Ezt követően Dr. Pataky Iván hadtörténész tartott előadást Cseh­­szlo­vákia 1968-as megszállásáról, külön kitekintéssel a rétsági alakulat és a ba­las­­sa­gyar­mati határőrség szerepére.

 

A rendezvény segítői, támogatói voltak:

Hadtörténelmi Levéltár, Dr. Bonhardt Attila igazgató

Nógrád Megyei Önkormányzat

Balassagyarmat Város Önkormányzata

 

Nagy Angela